Световен ден на тоалетната

November 19th, 201512:09 pm @

0


Световен ден на тоалетната

19 ноември е Световен ден на тоалетната

Денят се чества от 19 ноември 2002 г., съгласно решение, взето на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, състояла се през ноември 2001 г.

Преди да се усмихнете, че има и такъв ден си спомнете колко пъти сте обикаляли притеснени из града в търсене на място, където да се облекчите(и днес София не предлага много решения, макар и по парковете може да се видят химични тоалетни). Или колко често когато пътувате може да видите облекчаващи се покрай пътя до спрялата кола. Или за моментите докато чакате да се освободи тоалетната.

Съвременният  човек прекарва средно около три години от живота си в тоалетната, което отрежда важното й място в живота ни. Между 6 и 8 посещения на ден прави здравият човек. Най-известната поговорка, свързана с тоалетната е че “и царят ходи там сам”.

Според данни на СЗО: Липсата на канализация и водоснабдяване в света са причина за загубването на много повече животи, отколкото всички войни през XX в. Близо 2,5 млрд. души по света обаче нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Заради липсата на канализация тези хора рискуват здравето си, а всяка година 1,8 милиона, предимно деца, губят живота си – по данни на СЗО.

Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план, според здравните експерти.

Въпреки предразсъдъците, че тоалетната е едно от най-мръсните места, последните изследвания сочат, че по клавиатурата на компютъра например има пет пъти повече вредни микроорганизми, в сравнение с тоалетната, а на бутон в асансьора – близо 40 пъти повече микроби.

wc

История на тоалетната

Първите тоалетни са на възраст 5000 години и са открити на Оркнейските острови, край бреговете на Шотландия. Те били построени до къщите, при това нямало нужда да бъдат чистени.

Египтяните ходели до тоалетната в каменни ями, които след това заривали с пясък, който периодично сменяли.

Първата тоалетна чиния е китайска. Била на един от императорите, който управлявал през 50-100 г.. Тя била направена от злато и свързана с водопровода, така че водата отмивала всичко в канализацията.

За първи път обществени тоалетни били построени в Древен Рим през първи век. Римляните се събирали в тоалетните по 30-40 души, като водели през това време светски разговори. Флавий пръв въвел заплащането в градските тоалетни. Негова е крилатата фраза, че парите не миришат.

През 1590 г. сър Джон Харингтън въвел тоалетната с водно измиване в Англия. Била направена за кралския двор. Понеже по онова време в Лондон обаче още нямало водопровод, слугите сипвали вода с кофи.

През 1861 г. тоалетната чиния била усъвършенствана от Томас Крепер, който я свързал с казанче за вода. А отходната тръба била така извита, че вътре оставала чиста вода и в помещението не миришело.

Може би на това първично ниво все още е състоянието на обществените тоалетни у нас..

Използвана информация на БТА