Как половинката влияе на успеха в кариерата

Как половинката влияе на успеха в кариерата
Със сигурност сте чували сентенцията, че
„Зад всеки успял мъж стои една силна жена!"
вярна е! Половинката влияе на успеха в кариерата.

Може би е време да се перифразира известната сентенция след като учени от Университета „Вашингтон” в Сент Луис доказаха, че личностните характеристики на семейния партньор влияят на кариерните успехи. Статията с научните изводи е публикувана в Psychological Science

Зад всеки успех в кариерата стои ...подходящата семейна половинка.


Самото изследване е продължило пет години, през които е наблюдаван опита на 5000 души, живеещи в брак. Възрастовата група на участниците била максимално широка - от 19 до 89 г. При 75% от наблюдаваните и двамата съпрузи работели.
Участниците в експеримента преминали няколко психологически теста, а научният екип анализирал получените данни и оценил общите личностни характеристики, влизащи в т.нар. Голяма петорка: общителност и откритост, добросъвестност, доброжелателност, невротизъм, готовност за сътрудничество.
За да установят как чертите от характера на единия в двойката влияят на професионалните показатели на другия, изследователите редовно наблюдавали изявите и успехите в работата като задавали въпроси за удовлетвореността от реализацията, разглеждали възможностите за увеличаване на трудовите възнаграждения и вероятностите за кариерен ръст.


Така бил установена следната зависимост:
Тези, които показват по-високи професионални успехи, по правило съжителстват с партньор, при който се откроява с най-високи показатели качеството добросъвестност – независимо от пола и от факта, дали двамата работят или са работили заедно.

Как точно това качество на единия помага за кариерен ръст на другия? Изследователите потърсили отговор и на този въпрос и извели няколко тези:

- Работещият може да разчита на добросъвестната си половинка и за ежедневни битови ангажименти като плащане на сметки, отглеждане и възпитаване на деца, пазаруване и т.н.
- В хода на съвместното съжителстване се стреми да отговори на добросъвестното поведение на своя житейски спътник с трудолюбие и надеждност.
- Съпрузите с това качество винаги се стараят да съхранят баланса между работа и личен живот. Което в крайна сметка означава по-малко стрес и на работа, и вкъщи. И повече енергия за реализация.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.