Коледни подаръци 2015

Коледни подаръци 2015

Коледни подаръци 2015


За Коледа и Нова Година всеки очаква да получи подарък. Може да е нещо малко, важното е да докосва и бъде израз на внимание, любов, загриженост. Ако е ръчно направен,тогава може да бъде още по-ценен.  От друга страна е редно всеки да изненада приятно най-близките си хора. Много често освен с пари това е свързано с време и с планиране, с намиране на най-добрия подарък. Затова споделяме с вас резултатите на проучването на GKI Digital направено през октомври 2015 г.

Очакваната сума за коледен подарък на човек от тесния семеен кръг (родители, деца, братя и сестри) е между 16 и 50 лева. Това показват данните от проучване на платформата за сравнение на цени и продукти pazaruvaj.com. Резултатите показват, че българите имат намерение да купят подарък на 3-4 души от този кръг, като средната стойност на подарък за най-близките достига 44 лева.

Средната стойност на подарък за хората от широкия семеен кръг (баби и дядовци, леля, чичо, племенници, братовчеди и др.) e 40 лева За приятелите отделената сума от анкетираните за Коледа е средно 26 лева, за колеги – 21 лева. Общо за всички групи средната стойност на покупка за Коледа е 39 лева.
През тази година 73% от запитаните, които подаряват подаръци на приятели, предвиждат за покупки по-малко от 30 лева, а делът на планиращите да похарчат повече от 100 лева на човек е едва 3%.
По отношение на купуването на подаръци по-голямата част от респондентите (86%) ще се съсредоточат главно върху тесния семеен кръг, а всеки втори готви  подарък и за още поне една друга група. Докато подаряването на подаръци на приятели се планира от почти една трета от потребителите (29%), по отношение на широкия семеен кръг делът на желаещите да ги зарадват за празниците с подарък е само 18%.

Данните от проучването показват, че 86% от българите ще купят подаръци за Коледа от електронни магазини, 39% ще го направят на място в молове и търговски центрове, 25% ще отидат в обикновен или специализиран магазин, а 18% ще купят подаръци по интернет от частни лица или аукциони.

Българските потребители планират да направят 3-4 покупки на различни видове продукти, показват данните от проучването. Най-често това ще са дрехи (55%), козметика (50%), потребителска електроника (34%), детски играчки (33%), мобилни телефони, таблети и аксесоари (31%), накрая книги (29%) и компютърни устройства (28%).

Обобщените резултати от проучването показват, че за тази Коледа средностатистическия активен потребител се очаква да купи подаръци за около 5 души на обща стойност от 200 лева. При едно средностатистическо четиричленно семейство – ако се вземат предвид децата – пазаруването на коледни подаръци може да обремени бюджета на домакинството с около 310-315 лева. В тези изчисления не се включват разходите за празничното меню или коледната елха.

При избора на подаръци анкетираните черпят идеи главно от интернет (80%). Следващите два най-популярни източника на информация са разглеждането в магазини (34%) и вестниците с промоции и реклами на магазините (26%). Въздействието на списанията, брошурите и радиото е най-малко върху активните потребители на интернет, едва между 3% и 8% от тях са посочили, че за тях това е важен канал за придобиване на идеи.

В интернет 87% от българските потребители търсят идеи за коледни подаръци чрез интернет търсачки (Google, Bing и други), 54% се доверяват на сайтове за сравнение на цени и продукти, 45% се обръщат към имейл бюлетините на магазините, 39% търсят в социалните мрежи (Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter), една четвърт (25%) гледат асортимента на онлайн магазините, а 23% от потребителите се доверяват на написаното във форумите.

Критериите, по които българските онлайн купувачи избират интернет магазините, от които да закупят коледните си подаръци са няколко. На първо място това са надеждността на дадения магазин (78%), заедно с цените на продуктите (78%). Други критерии са резултатите в сайтовете за сравнение на цени (62%), режимът за доставка и получаването на артикула (62%), онлайн отзивите за продуктите (59%) от други потребители.
Проучването е изготвено по поръчка на сайта Pazaruvaj.com от унгарската компания за проучвания GKI Digital през октомври 2015. Реализирано е чрез онлайн анкета сред 550 български граждани. Във фокуса на изследването стоят намеренията на активните български интернет потребители за предстоящото коледно пазаруване за подаръци.

Кои са най-актуалните коледни подаръци през 2014 г 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.