Времето през ноември

Времето през ноември

Времето през ноември 2015


Изпращаме октомври с циганско лято – от Димитровден до 1 ноември – времето е ясно, сухо, с много светлина и се радваме на цветовете на златната есен. Вярно температурите са около 14-15 градуса през деня, но е така приятно да се разхождаш в парка и да събираш златни листа.

Какво ще бъде времето през ноември? Ще продължи ли циганското лято? Кога ще завали първият сняг?

На тези въпроси отговаря прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология(НИМХ).

През ноември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10 градуса, в планинските райони — от минус 5 до 3 градуса.  Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, по-високи по Черноморието, а най-високите - между 15 и 20 градуса.

esen toplina

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м

Първо десетдневие

Месецът ще започне със студено време, но постепенно температурите ще се повишат, оставайки под климатичните норми. През повечето дни от десетдневието времето ще се определя от антициклон – на много места в равнините и низините ще бъде мъгливо или със слоеста облачност, а в планинските райони ще бъде предимно слънчево и сравнително топло. В края на периода облачността ще се увеличи и на много места ще има валежи, ще настъпи и понижение на температурите.

През второто десетдневие ще бъде динамично, с чести промени на времето и температурите. Около 11-ти, 14-ти, 17-ти и 20-ти ноември ще преминават бързи атмосферни смущения, по които ще има валежи, като по високите полета и в Предбалкана дъждът ще се примесва и със сняг.

През третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото ще застудее по-чувствително и на повече места в Северна България и по високите полета дъжд ще преминава в сняг. Временно повишение на температурите ще има в средата на десетдневието.

 

Климатична справка:

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните, есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско или сиромашко лято”.

Любопитни факти

Името на ноември произлиза от латинското Novem (девети), тъй като е деветият месец според римския календар, който започва през март. Старото славянско име на ноември е груден, тъй като през този месец земята се сковава от студ и става на грудки (буци). Прабългарите наричали този месец Елнем.

Месеците ноември и март започват винаги на един и същ ден от седмицата. Същото се отнася и за двойката месеци ноември и февруари, освен в случаите на високосна година.

 

Каква ще бъде зимата?

Очаква сравнително топла зима. Но ще си има и студени дни с много сняг. Между 22 и 29 ноември може да завали първия сняг в София! По прогноза декември ще е топъл месец с много малко валежи.

esen vitosha

Един пътешественик попитал един пастир
- Какво ще бъде времето?
Пастирът отговорил – Такова, каквато ми харесва.
- Откъде знаете, че времето ще бъде такова, каквато ви харесва
- Осъзнах, че не може винаги да получавам това, което искам и се научих да обичам това, което ще бъде. Затова съм сигурен, че времето ще бъде такова, каквото ми харесва

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.