Коледари

December 29th, 20153:24 pm @

0


Коледари

Коледарските обичаи носят послания за здрава и плодовита нова година

По стара българска традиция от полунощ на Бъдни вечер групи от млади мъже и ергени тръгват по къщите и възвестяват Рождество Христово. Езическият смисъл на коледуването е прогонването на злите сили, а християнският – възвестяването на Рождество Христово. След като съберат достатъчно от топлината на Бъдника, младите момчета обличат народните носии, намятат ямурлуците, взимат тояжките, украсени с кравайчета и с песни отиват да навестят всеки дом.

***
В миналото за Рождество Христово първи известявали коледарите. С песните си и благословии за здраве и берекет момците влизали във всяка къща от селото.

В Балканските села коледарският обред се е изпълнявал до преди 50-60 години, свидетелства етнографът доц. Ангел Гоев, който е коледувал в момчешките си години, а по-късно е проучвал обредната практика в селищата край Трявна и Дряново

Благословията на коледарите, тяхното присъствие и техният обред носят плодовитост – символично възпроизвеждат оплодителен акт. За да се роди Новата година, тя трябва да бъде оплодена. Вярва се, че в къща, в която не е влязъл коледар, годината ще е безплодна.

Коледуването за момците е като лазаруването за момите. Коледарите излизали в полунощ и обиколката им продължавала до изгрев слънце. Заради ямурлуците танците не са много бързи и игриви, но коледар без ямурлук не е коледар, споделят днешните участници в ритуала.

Сънян ли си, будян ли си,
стани ни, ниня, ниня, стани ми, господине.
Ку си сънян – събуди са,
ку си будян – отвори ни,
че ти идат добри гости,
добри гости коледарию.

 
Отвсякъде хабер носим
 овцете са изягниха,
кравите са изтелиха,
 козите са изяриха.
Има ли коледари днес?

Да! Традициите са живи. По Коледа в Ямбол се провежда събор на коледарите. И може би на много места по домовете идват млади момчета  за да пеят, така както се случи и при нас на Бъдни вечер 2015 в едно село близо до В. Търново:

koledari 2015

Днес, коледарите може да тръгнат и преди Коледа, може да ги видите на различни празненства, които се организират в детската градина до големи сцени… Може коледари да ви посетят и в офиса за здраве и късмет и за нови трудови успехи…

Традиции на коледуването

В полунощ до изгрев слънце на Коледа – 25 декември, от къща на къща тръгват дружините с коледари. Според народа в нощта срещу Коледа излизали караконджули и всякакви  тъмни сили, които коледарите прогонват  с песните си.

Подготовката на коледарските дружини започва още от Игнажден. Събират се само мъже, които си избират водач – станеник. Обикновено той е най-възрастният в групата, който  знае добре песните и задълженията на коледарските дружини, за да ги организира добре.

Най-характерни за коледарите са големите тояги – геги, с които тропат, докато припяват коледарските песни. Обикновено те са украсени в горния си край с ябълки и краваи, привързани с червен конец. Коледарите са облечени в носии, наметнати с тежки ямурлуци, а на главите са нахлупили калпаци, украсени с низ пуканки.

Добре подготвени и с тоягите в ръце коледарите тръгват среднощ, пеейки коледни народни песни. Обиколката им тръгва в посока изток, откъдето изгрява слънцето. Първо коледарската дружина влиза в къщата на най-личния човек от селото. На прага на къщата те наричат и пеят песни за здраве, за добра година, за пълни хамбари и вакли агънца.

Коледарите са скъпи гости в коледната нощ. Домакините са се приготвили отрано да ги посрещнат. Черпят ги с вино, а стопанинът закичва гегите им с кравай. Прието е още да се дават пари и други подаръци.

След песните и приетите дарове, водачът на групата изрича и коледарската благословия: „От Бога ти много здраве, от нас малко веселбица!“.

Коледуването завършва с общо угощение, на което се поканват и другите женени мъже, у които са коледували. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните или на църквата, училището, читалището.