Особености на онлайн пазаруването у нас

December 10th, 20156:14 pm @

0


Особености на онлайн пазаруването у нас

Особености на онлайн пазаруването у нас

Дрехи, обувки, техника и резервации за почивка са трите категории стоки и услуги, които българските потребители най-често пазаруват онлайн:

–    60% от анкетираните си купуват дрехи и обувки от онлайн търговци;

–     40% – техника‘

–    39% резервират ваканциите през интернет. Резервациите за почивка е категорията, в която най-голям процент от потребителите – 24%, извършват единствено онлайн.
Мъжете най-често купуват по електронен път техника (67% от анкетираните), а жените се доверяват на онлайн търговци основно за дрехи и обувки (69%).

По отношение на битовите услуги 19% от мъжете и 12% от жените предпочитат да ги заплащат единствено онлайн, като това са най-вече потребители на възраст между 36 и 55 години. По-голям е делът на жените, които заплащат онлайн за почивка – 26% срещу 17% от мъжете.

Сред останалите стоки, които българските потребители пазаруват най-често по интернет, са книги (16%), билети за концерти (15%), козметика и детски продукти (по 14% за всяка категория), самолетни билети (12%) и др.

Други стоки и услуги, които респондентите заплащат единствено онлайн освен почивките, са ваучери (15%), самолетни билети (13%), битови услуги (13%), дрехи и обувки (9%).

Особености на онлайн пазаруването у нас
С дебитна или кредитна карта плащат 22% от всички активни онлайн български потребители. Те посочват, че избират този начин на плащане заради бързината, удобството и сигурността. Електронните разплащания с дебитна карта при онлайн пазаруването са по-предпочитани сред по-младото население – 20% от анкетираните на възраст между 18 – 35 години заплащат на търговците по този начин.

“Допълнително предимство на този вид разплащания е, че търговците обикновено правят отстъпки от цената, което не се случва при заплащане в магазинната мрежа”, изтъква Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България.

99% от потребителите, които пазаруват и плащат онлайн, смятат, че пазаруването от електронни магазини е удобно, пести време, лесно е, защото не е необходимо посещение на място, може да се плати по всяко време и има възможност за следене на разходите.

Предпочитанията на българските потребители към онлайн търговците са разнообразни и включват както местни, така и чуждестранни ритейлъри. Сред най-често посочваните сайтове за онлайн пазаруване сред българите са различните по големина български марки (41% от мъжете и 45% от жените), големите чуждестранни търговци (33% от мъжете и 17% от жените), сайтовете за групово пазаруване (14% от мъжете и 22% от жените) и различните по големина чуждестранни търговци (12% от мъжете и 15% от жените).

Сред най-важните критерии при избора на сайтове за онлайн пазаруване на стоки и услуги българските потребители посочват:

–    безплатната доставка (63%);

–    наличието на повече продуктови категории на сайта (60%);

–    гаранциите за сигурност на личните данни при онлайн разплащанията (42%);

–    предоставените възможности за осъществяване на електронни разплащания (32%).

 

Проучване на електронната търговия в България е изготвено от пазарния изследовател “Ноема” по поръчка на Visa Европа.