Съвети за щастлив брак

Съвети за щастлив брак

12 безценни съвета за щастлив брак


За сватбеното ми тържество моите шаферки ми подариха буркан със съвети, които да следвам, след като с годеника ми се оженим. Той съдържаше ужасно много листчета с послания – някои бяха забавни (например „винаги гледай в хладилника да има поне една бира“), а други бяха много сериозни и свързани с оцеляването на брака ни.

Сега, когато съм омъжена, често споделям същите тези съвети – и други научени уроци – с близки и приятелки, с надеждата да им помогна да изградят силни брачни взаимоотношения. В свят, където хората се развеждат твърде често, съветите от женени двойки не са изключително ценни.

Затова ви представям моите 12 съвета за щастлив брак:

  1. Никога не спирайте да „ходите“ с половинката си


Няколко месеца след сватбата ни, изненадах съпруга си със забавни и закачливи съобщения и покана за среща. Цяла вечер се преструвахме, че това е първата ни среща, и това ни накара да се чувстваме по-млади и по-свързани. Този съвет е стар колкото света, но винаги действа. Щом спрете да „ходите“ с половинката си, част от магията изчезва. Продължавайте да излизате на срещи – планирани или спонтанни, – за да поддържате романтиката жива!

  1. Някои спорове не си заслужават


Побеснявам, когато по мивката в банята има негови косми. Непрекъснато вдигах скандали, докато не разбрах, че те изсмукват повече време и енергия, отколкото чистенето. Понякога ще се дразните на някои от постъпките и изказванията на половинката си и ще ви се иска да избухнете. Преди обаче да го направите, помислете си дали си струва да се карате.

  1. Ако обаче не говорите, проблемите няма да се решат сами


Съпругът ми е склонен към работохолизъм и това често създава напрежение помежду ни, когато очаквам да се прибере у дома или когато работата му провали плановете ни за уикенда. В брака често изникват глупави проблеми, за които не си струва да спорите, но ще се сблъсквате и с такива, които изискват сериозен диалог. Когато изразих опасенията си, че службата му застава помежду ни, той изрази готовност да постави някои граници – например да не приема служебни обаждания по време на вечеря. Ако не бяхме обсъдили проблема, той щеше да ни тормози и да стане прекалено голям за преодоляване.

  1. Редувайте се в домакинските задължения


Тъй като съм по-добър готвач, до скоро готвех само аз. А понеже не понасям кучешки изпражнения, мъжът ми се заемаше да чисти след любимеца ни. Смятахме, че е логично и справедливо да разделим домакинските отговорности на този принцип. В крайна сметка обаче и двамата се отегчихме от задължения си и започнахме тайно да се чудим защо непрекъснато трябва да правим едно и също, при това без помощта на другия. Все още готвя предимно аз, а той обикновено чисти след кучето, но вече сме по-склонни да се редуваме и да споделяме отговорностите, за да не се отегчаваме от тях.

  1. Не забравяйте вълшебните думички „моля“ и „благодаря“


Веднъж след сватбата помолих мъжа си да направи нещо набързо. Помислих, че съм казала „моля“, но той настоя, че не е чул думичката, поради което се е почувствал изкомандван. Не разбрахме кой е крив и кой – прав, но огорчението му прерасна в скандал, който ни доказа колко важни са вълшебните думички дори след сватбата. Не бихте искали половинката ви да се чувства недооценена или като даденост. Доброто възпитание гарантира, че тя е наясно с вашата благодарност.

  1. Няма нищо по-прекрасно от споделянето на едно легло


Един от най-любимите ми моменти е когато се събудя, преди началото на ежедневната бъркотия. Лежа в леглото и си мисля колко щастлива съм да имам до себе си такъв прекрасен мъж. Посрещането и изпращането деня в компанията на любимия човек в удобно легло не е за подценяване. За жалост, никога не знаете колко време имате заедно, затова се радвайте на тези мигове всеки ден.

  1. Понякога няма да харесвате партньора си


Веднъж, докато гледай епизод на „Всички обичат Реймънд“, героинята Мари Бароун ми даде един от най-добрите брачни съвети, които съм чувала, и му вярвам и до ден-днешен. „Ще има омраза. Омразата е реална. Бракът е реален. Може да е караме, но... се чувстваме добре заедно. И знаеш ли защо? Защото издържаме.“ Брачният живот е истински, всяка емоция изглежда истинска. С половинката си ще се обичате повече, отколкото смятате за възможно, а понякога и ще се мразите. Но ако работите заедно над позитивните и негативните аспекти и преодолеете всички емоции, ще издържите.

  1. Не спирайте да се поддържате


Няколко месеца преди и след сватбата трябваше да се подложа на две операции. Беше ми много трудно да тренирам и не можех да правя доста неща. Като бивша танцьорка, упражненията са изключително важни за мен, а добрата ми физическа форма ме караше да се чувствам здрава и привлекателна. Невъзможността да тренирам струваше скъпо на самооценката ми и на оценката, която смятах, че мъжът ми има за мен. Притеснявах се да не намери друга, която смята за по-атрактивна. Осъзнах, че да се „запускам“ само защото съм омъжена не е вариант. Редовните упражнения ме карат да се чувствам уверена и секси. Съпругът ми винаги ме е намирал за привлекателна, но увереността е секси и той го забелязва.

  1. Поддържайте интимността


Напълно естествено е след време горещите пламъци на любовта за изстинат. Някогашните вечери, прекарвани в „Netflix и релаксация“ бавно се превръщат в реално гледане на Netflix и ядене на сладолед. Това е красива част от брака, която обаче може да бъде и леко опасна. Трябва да се уверите, че пламъците на любовта все още горят – малко откраднати целувки, запалени свещи, усилия за изключване на Netflix и насочване към спалнята! Ако интимността започне да гасне, все някой от двамата ще се изкуши да потърси такава другаде

     10. Давайте на половинката си време за него/нея

Обичам да прекарвам възможно най-много време със съпруга си. Уикендите са идеални за мен, защото можем да се забавляваме качествено, дори това да се състои в отмятане на домакински задължения. Необходимо е обаче да отпускате на себе си и партньора си време, което да прекарвате отделно. Обичам да прекарвам своето с мъжа си, но обичам и да чета и да пиша. Той пък обича да свири на китара и да гледа футболни мачове. И двамата имаме нужда от време за себе си. Само защото сме женени, не значи, че трябва да имаме същите предпочитания и хобита. Давайте си пространство – така всичко ще бъде по-интересно.

    11. Не забравяйте причините да сключите брак

Всеки ден, когато говоря със съпруга си, си спомням какъв прекрасен човек е той и се усмихвам, докато мисля за прекрасните причини да се омъжа за него – особено в най-трудните за мен моменти. Забързаният живот понякога кара хората да забравят защо са заедно. Недейте! Когато всичко е наопаки, е особено важно да помните всички прекрасни качества, които са ви подтикнали да кажете „да“! Те поддържат връзката силна.

     12. Половинката ви ще бъде вашето всичко

Още щом годежният пръстен се озова на ръката ми, знаех, че се променя не само семейното ми положение, но и мястото на годеника ми в моя живот. Знаех, че той ще бъде моят най-добър приятел, най-голям почитател, съветник и бизнес партньор; че ще бъде част от всеки аспект от живота ми и ще ми помага да вземам важни решения. Спътникът ви не е просто спътник – той се превръща във вашето всичко.

Бракът е съпроводен от много уроци за живота и връзките. Независимо колко дълго сте женени, продължавате да се учите. Ще грешите, ще празнувате, ще минавате през трудни и радостни моменти. Сватбата не означава безгрижен и щастлив семеен живот. Бракът е едно безкрайно пътешествие, на което поемате заедно.

Кейтлин Стак за LifeHack.com, на Бг http://www.manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.