Времето през януари

December 31st, 20156:27 pm @

0


Времето през януари

Времето през януари 2016

Януари е най-студеният месец от годината и по него се съди за характера на зимата – дали ще е люта или мека. Според народно поверие  каквито са  дните от 1 януари до 12 януари, такъв ще е месецът през новата година.

Януари 2016 г. започва със сняг, малко сняг на някои места и студ. Какво ще е времето през месеца?

Зимата ни връхлита с цялата си мощ през януари. Най-ниските температури ще бъдат между -20 и -15 градуса, а най-високите – между 10 и 15 над нулата – очаква се средната температура да бъде около и под нормата.

Новата година ще започне с мразовито време. Очаква се към 3 януари температурите леко да се повишат. Тогава над страната ще нахлуят средиземноморски циклони, които ще донесат сняг. Бяла пелерина ще покрие цялата страна.

За Йордановден и Ивановден ще има сняг, ще може да правим снежни човеци, а децата да се пързалят с шейните.

През второто десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. В началото ще е без валежи, но около 12 януари отново ще падне сняг.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и най-южните райони – между 60 и 110 литра на квадратен метър.

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето у нас. При нахлувания на арктичен въздух са достигани най-ниските температури – абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г.

През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Макар и мразовит, това е месецът, в който светлата част на деня започва да нараства и към края му е почти с час повече.

Прогнозата е на Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН за БТА