История на новогодишните концерти на Виенската филхармония

December 23rd, 201510:11 am @

1


История на новогодишните концерти на Виенската филхармония

 История на новогодишните концерти на Виенската филхармония

Историята на новогодишните концерти на Виенската филхармония датира от 1939 г., като първият Новогодишен концерт се провежда на 31 декември в навечерието на новата 1940 г. – няколко месеца след Аншлуса. Диригент на първия “истински” новогодишен концерт на 1 януари 1941 г. е дългогодишният ръководител на Виенската филхармония Клеменс Краус (1893–1954). Краус, който е един от най-големите защитници на творчеството на династията Щраус, продължава традицията до края на Втората световна война. През този тъмен период на австрийската история музиката на Щраус означава напомняне за Австрия, която е лишена от правото си на съществуване като самостоятелна държава. И до днес музикантите на Виенската филхармония се стремят да бъдат не просто изпълнители, а и музикални посланици на страната си.

Нова година с Виенската филхармония

Днес, въпреки миналото, интересът към новогодишния концерт на Виенската филхармония е толкова голям и билетите се изчерпват толкова бързо, че вече се изнасят не по един, а по три празнични концерта. Филхармонията свири три идентични – в 12.00 ч. на 30 декември, в 20,30 ч. на 31 декември и прочутия новогодишен на 1 януари, който е и с най-високи цени на билетите. А те могат да бъдат купени единствено чрез участие в томбола. Тя се провежда със онлайн заявка на сайта на Филхармонията –www.wienerphilharmoniker.at. Срокът за подаване на заявки за участие в томболата е от 2 януари до 28 февруари, а за концерта през 2017 до 29 февруари 2016.

Wiener Philharmoniker

И  на 1 януари 2016 г. Виенската филхармония отново ще зарадва почитателите на класическата музика с Новогодишния си концерт, който ще бъде предаван директно от Златната зала на Музикферайн в над 90 страни и така 50 млн. зрители ще могат да се насладят на произведенията на династията Щраус и на валсовете на френския композитор Емил Валдайфел и австрийския представител на романтиката Йозеф Хелмесбергер старши. Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки Марш», при който публиката пляска в такт. За първи път тази година в програмата ще участва и Хорът на виенските момчета, а на диригентския пулт за трети път след 2006 и 2012 г. ще застане Марис Янсонс. Сътрудничеството на Янсонс и Виенската филхармония датира от 1992 г. Маестрото е високо ценен от Виенската филхармония и затова именно той е избран да дирижира 75-годишния юбилеен Новогодишния концерт.

Марис Янсонс е роден на 14 януари 1943 г. в Рига в семейството на прочутия латвийски диригент Арвидс Янсонс и певицата Ираида Янсонс. Той израства и завършва консерватория в Ленинград, специализира във Виена при Ханс Сваровски и в Залцбург при Херберт фон Караян, а от 1971 г. е помощник диригент на легендарния Евгений Мравински в Ленинградската филхармония. От 1979 до 2000 г. ръководи Филхармонията на Осло, която точно в този период се превръща в оркестър с международно име. В следващите години Янсонс е главен гост диригент на Лондонския филхармоничен оркестър, шеф диригент и на Симфоничния оркестър на Питсбърг в САЩ. От 2003 г. Марис Янсонс е главен диригент на Симфоничния оркестър на Баварското радио.

Бюро за връзки с Община Виена, БНР

Снимки: Wiener Philharmoniker, Terry Linke