Рогозенското съкровище

January 9th, 20162:23 pm @

0


Рогозенското съкровище

 Рогозенското съкровище

На 6.01.2016 г. се навършват 30 години от откриването на най-голямото тракийско съкровище, наречено още “Находката на века“, това от врачанското село Рогозен.

Рогозенското съкровище се състои от 165 съда, изработени от сребро с високо качество, някои от тях с позлата. Уникалното е, че част от съдовете са дело на тракийски майстори. Това дава на науката големи възможности за опознаване на траките, за които няма писмени свидетелства.

Рогозенското съкровище 2

Рогозенското съкровище е откритото в началото на 1986 година във врачанското село Рогозен съкровище е от тракийско сребро, като част от орнаментиката е изработена от злато. Това е най-голямото по своите размери съкровище, откривано на територията на България. Състои се от 108 фиали, 54 канички и 3 чаши- общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които са позлатени. Голямата част от Рогозенското съкровище се съхранява в Регионален исторически музей Враца, а 15 съда се намират на постоянен наем в Националния исторически музей в София.

Поради различията в стила и изработката на съдовете специалистите смятат, че те са били произведени по различно време, на различни места и от различни майстори. Което прави датировката на съкровището сравнително широка: от края на 6 до първата половина на 4 век преди Христа. Предполага се, че съкровището е било притежание на местен тракийски владетелски род от времето на най-големия разцвет и мощ на тракийската култура и тракийските държави на Балканския полуостров.

Съкровището било открито на двe части. Първата част, която се състои от 65 предмета, е открита случайно през есента на 1985 година от Иван Димитров в двора на къщата му в село Рогозен.

Според местните легенди, Иван Димитров в продължение на три-четири месеца не съобщава за откритото богатство заради притеснения, че дворът му ще бъде разкопан от археолози и засаденото в градината ще бъде съсипано… Когато селскостопанският сезон завършва, домовладиката занася откритите предмети на тогавашния кмет на селото- Борис Драмкин. Това става през януари 1986 година.

Кметът веднага преценява, че това е наистина една много ценна находка и веднага се обажда в Регионалния исторически музей Враца за откритото имане. Археолозите Богдан Николов, Спас Машов и Пламен Иванов реагират веднага и в същия двор- на четири метра разстояние от първия куп- откриват още 100 предмета. Върху няколко от съдовете е открит надпис с името на одриския цар Котис, а върху един от съдовете стои името на сина му- Керсеблепт

Общо съдовете от Рогозенското съкровище тежат повече от 20 килограма. Съкровището е обявено за находката на века. Днес тази безценна колекция е на специален режим на охрана.

 

Разказа е на директора на регионалния исторически музей във Враца- Илия Стоянов за БНР