Арменска Коледа

Арменска Коледа
На 6 януари, когато българите празнуваме Богоявление, арменският народ посреща Рождество Христово.


Честита Коледа на всички арменци


Шнорхавор Сурп Дзънунт!




Коледа арменците празнуват на 5-ти януари вечерта преди изгрева на слънцето, като свещеникът поздравява и благославя всички арменц, а от храма хората разнасят благата вест на близки и познати. Заедно с нея, те пренасят и свещения огън в домовете си. Във всички арменски храмове, по традиция влизат деца коледари.След като вземат свещения огън, те обикалят всяка къща, където домакините ги посрещат с богато подредена маса с лакомства.

На службата задължително се освещават нарове. Плодът е символ на Армения, а зрънцата му напомнят за стотиците хиляди бежанци, пръснали се по целия свят, но оставащи верни на своите вяра и традиции, които ги крепят като кората на нара.

Традиционните ястия на коледната арменска трапеза са лозовите сърмички с ориз, стафиди, ядки и канела.Коледен специалитет са сърмичките с ориз, с много лук, счукана леща и зелени подправки. Отделно от това се сервират всякакви варива - пасиран нахут със зехтин, бобени и картофени салати и бакла. На празничната трапеза се поставя и риба.

Арменски сармички

Арменски сармички с ориз, канела и стафиди в лозов лист



 Арменците са известни и със своите невероятно вкусни сладкиши. Традиционно по време на коледните празници, актуални са сиропираните сладкиши, като баклава и кадаиф.

armenska-baklava

Арменска баклава


Арменска орехова баклава (Коджа каръ герданъ)


 ashure

Ашуре


Правенето на ашуре по Коледа е традиция за всяко арменско семейство. На празничната трапеза редом със сърмичките с лозов лист, канела и стафиди, боба плакия, пълнените чушки с ориз, баницата с тиква и късмети, почетно място заема ашурето. Много го обичаме. То е идеалната компания на хубаво, ароматно кафе.


Освен тях се прави сладък и солен тиквеник. Царицата сред постните десерти е т.нар. „ану шабур”, т.е. сладка супа. Това е десерт от сварено желирано жито, в което се слага много захар, ядки, сушени плодове, а отгоре се наръсва с нар, розова вода или орехи с канела.

Армения е първата страна, която официално приема християнството

и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква.

През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството става официална религия в Армения. Бъдни вечер се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа на 6 януари.

На Рождество Христово арменците се поздравяват така: "Христос се роди и богояви да бъде благословено богоявлението му". На самата Коледа, на 6 януари, се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони. И за арменците, и за българите Рождество Христово е свързано главно с трапезата. За разлика от българите арменците не украсяват елха. Те стриктно спазват традицията за Голямата празнична литургия на 6 януари

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.