И страж да бди на пост

January 5th, 201611:14 pm @

0


И страж да бди на пост

Когато на 19.02.2016 г. медиите публикуваха новината за смъртта на Харпър Лий реших да допълня тази публикация, защото съдбата й като жена писател е интересна, защото “Тя промени Америка към по-добро!” – думи, на Мишел и Барак Обама с, които споделиха скръбта си по повод смъртта на американската писателка  – автор на един от най-добрите романи на XX век, „Да убиеш присмехулник“.

Да си припомним нейните мъдрост и творчество.

„Почти всички хора са добри, Скаут, когато най-после ги видиш.”

„Може би ние се нуждаем от полиция, съставена от деца.”

„Умните хора не се гордеят с талантите си.”

„Дръж високо главата си и ниско юмруците си!”

„Не, Джем, според мен има само един вид хора. Хора.”

„Храброст е, когато знаеш, че си победен още преди да започнеш, но въпреки това започваш и се държиш докрай.”

„Ако се наложи да ненавиждаш някого, нищо не се е получило добре.”

„Хората обикновено виждат това, което търсят, и чуват това, за което се ослушват.”

„Единственото нещо, което не се подчинява на мнозинството, е човешката съвест.”

„Предразсъдъците – мръсна дума – и вярата – чиста дума – имат нещо общо. И двете започват там, където свършва здравият разум.” – Go Set a Watchman

Хората не обичат да имат около себе си някой, който знае повече от тях. Това ги наскърбява.

Атикус беше казал, че е учтиво да говориш с хората за това, от което те се интересуват, а не за това, от което се интересуваш ти.

Никога не можеш да разбереш един човек, докато не видиш нещата от неговата гледна точка – докато не влезеш в кожата му и не се разходиш в нея.

Просто има такъв тип хора, които – които са толкова заети да се тревожат за бъдещия свят, че така и не се научават да живеят в този.

Преди да мога да живея с други хора, трябва да живея със себе си.

Повечето хора са добри, Скаут, когато най-после ги видиш…

Когато детето те пита нещо, отговори му, за бога. И не прави от това театър. Децата са деца, но по-бързо от възрастните забелязват увъртанията и само се объркват.

Нещата винаги са по-добри на сутринта.

89-годишната авторка на “Да убиеш присмехулник” Харпър Ли е най-продаваният писател в САЩ за 2015 г., с новия си роман “И страж да бди на пост”. Това сочат данни на Nielsen.

Ли издаде романа след 55-годишна пауза. Новата й творба, излязла на 14 юли в Щатите, досега се е разпродала в тираж 1,6 милиона. Книгата, публикувана от издателството “Харпър Колинс”, е продължение на световноизвестния й роман “Да убиеш присмехулник”, публикуван през 1960 г. Той й донесе престижната награда “Пулицър” и се разпродаде в 30-милионен тираж.

harpyr-lij

“И страж да бди на пост” е написана преди “Да убиеш присмехулник” и още през 1957 г. е била предложена на издател, който я отхвърлил. Ръкописът на сегашния бестселър е бил открит в архивите на Ли едва през есента на 2014-а от адвокатката й Тоня Картър.

В класацията на бестселърите за 2015 г. на второ място след “И страж да бди на пост” е поставена десетата книжка от комикса на Джеф Кини “Дневникът на един дръндьо”, продал 1,5 милиона бройки в САЩ. В челната тройка влиза и романътПетдесет нюанса сиво на британската авторка Е.Л. Джеймс, с продадени 1,4 милиона бройки.

В България “И страж да бди на пост” бе издадена от “Бард” в превод на Любомир Николов.