Технологиите могат да „осакатят” децата

January 5th, 201610:25 pm @

0


Технологиите могат да „осакатят” децата

Технологиите могат да „осакатят” фатално децата

Изследователи от Университета по медицина в Бостън предупреждават родителите, които дават на малкото си дете мобилен телефон или таблет, когато почне да плаче или да скучае, че устройството не само не успокоява детето, но вреди и на неговата психика.

Педиатър-терапевт настоява всички преносими устройства да бъдат забранени за деца до 12-годишна възраст.

Няма бъдеще за децата, които твърде много използват технологии – това са дълбоко обезпокоителни думите на Крис Роуан, която вярва, че децата в днешно време се отглеждат по твърде „неустойчив начин”.

Преносимите технологии като смартфони, таблети и електронни игри са проникнали в живота на децата до такава степен, че психологическите и физическите въздействия са много сериозни.

Роуан се обръща към възрастните, по-специално родителите и учителите, да възприемат „радикална позиция” срещу преносимите технологии и да ги забранят напълно, докато децата не навършат най-малко 12 години.

В една отлична (и, без съмнение, много спорна) статия за Huffington Post Роуан цитира 10 причини защо това трябва да се направи веднага. Тук представяме списък с четири от най-плашещите и убедителни аргументи.

Technology Use Guidelines for Children and Youth

Technology Use Guidelines for Children and Youth

Бързият растеж на мозъка

Мозъците на най-малките деца, кърмачетата, утрояват своя размер във възрастта до две години. Мозъкът продължава да расте бързо до 21-годишна възраст. Употребата на технологии води до намалено излагане на външните стимули на околната среда (околния реален свят), чиято роля е именно развитието на мозъка. Това де факто нарушава мозъчната дейност, резултат от което са дефицит на вниманието, когнитивни закъснения, неспособност за учене, повишена импулсивност и неспособност да се саморегулира, т.е. повече лоши настроения.

Психични заболявания

Шокиращо е да научим, че едно от всеки шест канадски деца има диагноза от сферата на психичните заболявания. За лечението им те се нуждаят от опасни психотропни медикаменти. Прекомерно излагане на въздействието на технологиите е свързано с депресия, тревожност, дефицит на вниманието, смущения в отношенията, биполярно разстройство, проблемно поведение.

Пристрастеност

Родителите са пристрастени към преносимите си устройства, което означава, че пренасочват вниманието си от децата; когато това се случва, децата се привързват към своите устройства, което означава, че устройствата всъщност заместват реалните отношения с родителите. Едно от всеки 11 деца е действително пристрастено към технологиите, казва Роуан.

Агресия

Много възрастни са толкова свикнали с физическото и сексуалното насилие в медиите, че почти не го забелязват. Това ги прави неспособни да предадат благоразумните норми на своите деца. Голяма част от медийното съдържание е крайно неподходяща за децата, а те не могат да го филтрират – до такава степен, че „САЩ са категоризирани медийното насилие като риск за общественото здраве поради причинно-следственото въздействие върху детската агресия”.

Е, повечето хора вероятно няма да се заслушат в казаното и няма да променят своите родителски навици, но тези, които вече имат опит с подобни явления, едва ли ще подценят аргументите на Роуан.

Оригинал: 10 Reasons Why Handheld Devices Should Be Banned for Children Under the Age of 12, Превод на Бг http://technews.bg/