Млад готвач на годината

Млад готвач на годината

S.PELLEGRINO МЛАД ГОТВАЧ НА 2016 г.


След изключителния успех на първото издание, S.Pellegrino се впуска в търсене на най-добрия Млад готвач в света


След забележителния световен успех на първото издание с над 3 000 кандидати, S.Pellegrino, посланик на италианския вкус и изтънчената храна по света – с гордост обявява началото на S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г., световен проект, чиято амбиция е да открие най-добрия млад готвач в света.


Уникалната инициатива, която разделя света на 20 региона с участието на близо 100 топ готвачи в ролята на жури в различни страни, 20 млади готвачи финалисти, 20 ментори и звездно жури на финала, отразява ангажимента на S.Pellegrino за подкрепа на млади таланти. Кандидатстването започва на 1 януари 2016 г. на  www.finediniglovers.com.


Сред талантите, взели участие в състезанието е ирландският готвач Марк Мориатри, победител в изданието през 2015 г., който коментира преживяването си по следния начин: „За мен беше удоволствие и чест да получа титлата S.Pellegrino Млад готвач на 2015 г. Това беше незабравимо, уникално преживяване, което никога няма да забравя. Срещнах се с толкова изключителни готвачи, а титлата е изключително важен момент в цялата ми кариера.“


S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г. ще има ново жури, т.нар. Седемте мъдреци, които ще са отговорни за избора на най-талантливия млад готвач в света. Журито ще е съставено от някои от най-известните кулинарни майстори: Дейвид Хигс, Карло Крако, Гаган Аранд, Елена Арзак, Мауро Колагреко, Уили Дуфрезне и Роберта Судбрак.


s-pellegrino


Млад готвач е световно състезание, което се провежда на няколко етапа.


Етап едно – онлайн кандидатстване


От 1 януари до 31 март 2016 г. всички млади готвачи по света ще имат възможност да кандидатстват, представяйки авторско ястие на английски на www.finedininglovers.com, онлайн списанието за кулинарни ентусиасти, което S.Pellegrino и Acqua Panna с гордост подкрепят. Кандидатстващите млади готвачи трябва да бъдат под 30-годишна възраст и да имат поне една година професионален опит в ресторант като главен готвач (chef), заместник главен готвач (sous chef) или отговорник за определена секция в кухнята (chef de partie).


Етап две – подбор на регионални финалисти и регионален победител…


Всички кандидати ще бъдат разделени на 20 региона* според географския си произход и кандидатурите им ще бъдат оценявани от ALMA, водещият център за обучение и образование в областта на италианската кухня (www.alma.scuolacucina.it). През април ALMA ще избере първите десет финалиста за всеки регион, следвайки петте Златни правила: съставки, умения, креативност, красота, послание.


и регионални финали


Избраните десет финалиста от 20-те географски района след това ще преминат към местен финал, на който ще се проведе състезание на живо във всеки регион между 1 май и 15 август. По време на тези събития финалистите за регионите ще трябва да приготвят авторските си ястия за специално регионално жури, състоящо се от независими топ готвачи, които ще дегустират ястията и ще изберат победител, следвайки петте Златни правила.

В Източна Европа регионалното жури включва забележителни имена, сред които Адриан Хадеан от Румъния, Томаш Кавчич от Словения и Модест Амаро от Полша, а финалът ще се проведе през юли в Букурещ.

До края на август 2016 г. ще бъдат обявени 20-те най-добри млади готвачи от всеки регион, които ще са официалните финалисти. Всеки финалист получава по един „Ментор готвач“, член от регионалното жури, който ще дава на младия си колега предложения за подобрения в авторското му ястие и ще му помага в подготовката за световния финал. За Източна Европа ментор ще бъде Адриан Хадеан от Румъния.


Етап три – Голям финал


На 13 октомври 2016 г. всички финалисти ще се съберат в Милано за финалния етап, който представлява двудневно интензивно кулинарно състезание пред международно жури от съдии, Седемте мъдреци, които ще определят S.Pellegrino Млад готвач за 2016 г.


Пълният регламент на състезанието и формулярът за кандидатстване ще бъдат налични на www.finedininglovers.com. Електронното списание ще покрива и местния и международен етап на проекта с ексклузивно съдържание, включително стрийминг на живо от Големия финал.


Следете състезанието с хаштаг #SPYoungChef и не пропускайте информация за събитието.


* 20-те РЕГИОНА

  1. Италия

  2. Франция

  3. Германия - Австрия

  4. Швейцария

  5. Испания - Португалия

  6. Великобритания - Ирландия

  7. Русия/ Балтийски страни/ бивши съветски републики

  8. Скандинавия (Норвегия/Швеция/Финландия/Дания)

  9. Източна Европа

  10. Белгия, Холандия, Люксембург

  11. Средиземноморски страни

  12. САЩ

  13. Канада

  14. Африка – Близък Изток

  15. Латинска Америка – Карибски регион

  16. Тихоокеански регион (Австралия/ Нова Зеландия/ Тихоокеански острови)

  17. Китай

  18. Япония

  19. Североизточна и централна Азия

  20. Югоизточна Азия


ЕТАПИТЕ НА ПРОЕКТА


ЕТАП ЕДНО: ОНЛАЙН КАНДИДАТСТВАНЕ – януари – март 2016 г.


Всеки млад готвач може да подаде заявлението си за участие заедно с авторското си ястие на www.finedininglovers.com. Кандидатсващите млади готвачи трябва да бъдат под 30-годишна възраст и да имат поне една година професионален опит в ресторант като главен готвач (chef), заместник главен готвач (sous chef) или отговорник за определена секция в кухнята (chef de partie). Пълният списък с изискванията ще бъде наличен на сайта.


ЕТАП ДВЕ: ГЛОБАЛНИ ЕЛИМИНАЦИИ – април 2016 г.


Всички кандидати ще бъдат разделени на базата на географския си произход, представлявайки общо 20 региона*. ALMA, водещият център за обучение и образование в областта на италианската кухня (www.alma.scuolacucina.it) ще избере на базата на онлайн кандидатурите първите 10 финалисти за всеки регион, основавайки се на пет Златни правила: съставки, умения, креативност, красота и послание.





  1. СЪСТАВКИ: Успешен подбор на най-доброто, което пазарът може да предложи по отношение на качество, свежест и уникалност.




  2. УМЕНИЯ: Успешна работа с и трансформиране на сурови продукти в завършено ястие, което отчита предимствата на оригиналната същност.




  3. КРЕАТИВНОСТ: Успешно навлизане в неизпитани, вдъхновяващи, неочаквани гледни точки, свързани с културата на изтънчено хранене с личен и съвременен стил, като същевременно се поддържа перфектен баланс между вкус и форма.




  4. КРАСОТА: Представянето на ястието е част от чара.




  5. ПОСЛАНИЕ: Успешно предаване на ясно послание чрез работа и лична визия.




ЕТАП ТРИ: МЕСТНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА: 1 -15 август 2016 г.


10-те финалисти от всяка област се състезават по време на местно събитие: всеки регион има жури от независими известни готвачи, които дегустират авторските ястия на финалистите и избират най-доброто, винаги основавайки се на 5-те Златни правила. До края на август ще бъдат обявени 20-те най-добри млади готвачи от всички региони.


ФИНАЛЕН ЕТАП: ФИНАЛ НА S.PELLEGRINO МЛАД ГОТВАЧ – 13-15 октомври 2016 г.


През октомври в Милано S.Pellegrino ще е домакин на финалното събитие в чест на участвалите в събитието млади готвачи. Международно жури от известни готвачи ще определи S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.