Толкин

January 3rd, 20168:32 pm @

0


Толкин

J.R.R. Tolkien

На 3 януари 1892 г. се ражда английският писател. Лингвист, филолог Джон Толкин. Неговите най-известни произведения са „Хобит“ и “Властелинът на пръстените”. След успеха на “Властелинът на пръстените” му се налага да си смени телефонния номер, заради непрекъснати обаждания от читатели.

Толкин е приет за основател на жанра фентъзи с романа „Хобит“(The Hobbit) и неговото продължение трилогията “Властелинът на пръстените” (The Lord of the Rings).

Джон Р. Р. Толкин е командор на Британската империя от 1972 г. заради приноса му към английската литература

Искали са Толкин да бъде номиниран за Нобелова награда за литература, Шведската академия отказва, защото книгите на Толкин ‚не могат да бъдат наречени проза от висша класа“

Не знам какво е проза от висша класа, но аз мога да препрочитам книгите на Толкин, да гледам филмите и да съпреживявам отново моменти от историята за Средната земя. Това са няколко цитата, които може да ви отправят на пътешествие до Средната земя с книга в ръка:

tolkin

“Една мечта е по-силна и от хиляди реалности.”

“Не се бъркай в делата на магьосниците, защото те са коварни и лесно се ядосват.”

“Предупреждавам те, ако ме отегчиш, ще си отмъстя.”

“Не опира толкова до силата на тялото, силата на духа е по-важна.”

“Имам простовато чувство за хумор, което уморява критиците ми.”

“Не всяко злато сияе, не всеки скиталец е враг, здрав старец не вехне до края, не жари слана корен як.”

“И наистина, който търси, обикновено намира, макар и не винаги точно това, което е търсил.”

„Не всеки, който скита е изгубен.”

“Куражът бива намерен на неочаквани места.”

“Работата, която никога не е започната, отнема най-дълго време, за да бъде завършен.”

“Много, които живеят, заслужават смърт. А някои, които умират, заслужават да живеят. Можеш ли да им го дадеш? Тогава не бързай да даваш смъртна присъда. Защото дори най-мъдрият не вижда всичко.”

“В една дупка в земята живееше хобит.”

“Открил съм, че ако не мога да използвам молив или писалка, за мен ще бъде толкова тежко, колкото на кокошката, изгубила човката си.”

“Безверен е този, който казва сбогом, когато пътят стане мрачен.”

“Няма да кажа: „Не плачи“, защото не всички сълзи са причинени от зло.”

„Не всяко злато сияе, не всеки скиталец е враг, здрав старец не вехне до края, не жари слана корен як.“ “Властелинът на пръстените”

„И наистина, който търси, обикновено намира, макар и не винаги точно това, което е търсил.“ “Билбо Бегинс или дотам и обратно”

„Сигурно сте прав, господин Фродо — отвърна Сам. — Много красиви имена съм чувал по чужбината, но ми се струват попрекалени за ежедневна употреба, дето се вика. Старика казва: «Тури нещо късо, та да не го режеш за по-удобно.» Но ако ще е име на цвете, няма да мисля за дължината: трябва да е красиво цвете, разбирате ли, защото за мен тя е най-хубавата и тепърва още ще се разхубавява.“  “Властелинът на пръстените”

„Започва път от моя праг, безкраен и покрит с трева. Увлечен в неговия бяг, и аз ще трябва да вървя, да тропам с морните пети, додето стигна друм голям, събрал пътеки и мечти. А после накъде? Не знам.“ “Задругата на пръстена”

Срещата с книгите на Толкин беше в началото на 90-те години, в Университета, един колега четеше една тънка книжка, по която по-късно щеше да има филм в три части – Хобит, Билбо Бегинс, или дотам и обратно, затова и тази хронология, кога са издадени книгите:

Хронология на книгите на Толкин (на Хобит и Властелинът на пръстените)

Хобит, The Hobbit: or, There and Back Again (1937)

Задругата на Пръстена, The Fellowship of the Ring (1954)

Двете кули, The Two Towers (1954)

Завръщането на краля, The Return of the King (1955)

 

Любомир Николов е човекът на когото дължим превода на български на Толкин Именно той открива романа на Толкин малко преди промените през 1989-та в една антикварна книжарница, именно той “тича” с него от издателство до издателство, за да препоръчва горещо тази книга, именно той превежда “Властелинът на пръстените” на български език. Тогава романът излиза на две части – едната преди, а другата – след промените.

Използвани: wikipedia.org, wikiquote.org