Една жена – няколко етноса

January 16th, 201610:26 am @

0


Една жена – няколко етноса

Богларка Балог е 34-годишна унгарска журналистка, която пътува по света и пише за проблемите на правата на човека. По време на своите пътувания, запознавайки се с различни племена, с техните проблеми и заплахата от изчезването им, Балог се вдъхновява за проект, в който преобразява себе си като жена от различните племена.
Чрез своеобразните портрети, журналистката цели да покаже колко красота има по света и да докаже, че всеки от нас е красив, но по различен начин.

zhena etnos 2

Племето Химба
Химба е племе с население от около 50 хил. души, живеещо в Северна Намибия и Южна Ангола. Членовете на племето са полуномади, отглеждащи овце и кози. Те са популярни с това, че покриват телата и косите си със специфична паста от мазнина и червен пигмент, който ги предпазва от климатичните условия, насекомите, но е също и белег за красота, символизиращ кръвта като същност на живота и цвета на Земята.

zhena etnos 3

Племето Kaро
То се състои от около 1500 души. Най-малката етническа група е в долината Омо в югозападна Етиопия. Хората от племето се оличават от околните с многобройните рисунки и щампи по тялото, които те рисуват и променят ежедневно. Фигурките могат да варират – от точки и зведички, до животински мотиви. Използват най-различни пигменти, които намират около себе си – бяла креда, жълта минерална скала, въглени и т.н. Мъжете използват глина за направата на сложни прически, което означава статут, красота и храброст. Жените обикновено носят само кожена препаска и се украсяват с мъниста. Косите си намазват с червена глина и подрязват късо като шапчица. Творческите практики на племето Каро в ежедневието им носят удоволствие, гордост, уважение и символично признаване в рамките на тяхното общество, а също са и средство за привличане на противоположния пол.

zhena etnos 4Племето Туркана
Племето Туркана е нилски полуномадски народ от окръг Туркана в северозападна Кения, с население от около 988 хил. души. Те са животновъди, отглеждащи кози, камили, магарета и зебу, както за храна, така и като средство за размяна. Един туркански мъж може да има няколко съпруги. Богатство му се определя от броя на жените му. Традиционно мъжете и жените носят маски, изработени от правоъгълни плетени материали и животински кожи, черупки от щраусови яйца. Жените обикновено носят огърлици и бръснат косите си. Носят две парчета плат, едното от които е увито около кръста, а другото обхваща горната част на тялото.

zhena etnos 5Племето Мурси
Мурси са нилска пастирска етническа група в Етиопия, чийто дом е е един от най-изолираните райони на страната и наброяват 7500 души. Племената Мурси и Сурма са вероятно последните групи в Африка, сред които е разпространен обичаят и нормата за красота, при която жените слагат големи дървени или глинени плочи в долната си устна. Около 6 до 12 месеца преди брака на една млада жена, майка й или друга нейна роднина за първи път пробива долната й устна с малък процеп, в който се поставя само дървено клинче. Това се случва обикновено, когато момичето е на около 15-18 годишна възраст. Постепено колчето се заменя с плочка, която с времето расте и може да достигне до 8-20 см. Всяка жена сама изработва своите плочки и се гордее с орнаментите, които е включила.

zhena etnos 6Племето Aрборе
Това е малка група скотовъдци с 685 членове, живеещи в района на долината Омо, югозападна Етиопия. Те са известни със своите обредни танци и песни, чрез които вярват, че премахват отрицателната енергия. Жените от племето покриват главите си с черна кърпа и носят много колоритни колиета и обеци. Боядисват и телата си, използвайки естествени цветове, направени от пръст и камъни.

zhena etnos 7Племето Даасанач
Даасанач е етническа група в Етиопия, Кения и Судан с приблизителен брой 48 хил. души. Те са традиционно пасторални хора, но през последните години са се превърнали в агропасторални, след като са загубили голяма част от земите си през последните петдесет години, и следователно и възможността да отглеждат добитък. В резултат на това голям брой от тях са се преместили в райони близо до река Оми, опитвайки се да отглеждат достатъчно култури, за да оцелеят. Жените са обрязвани, иначе са наричани ​​животни или момчета и не могат да се женят или да носят дрехи. Жените носят само права пола от кравешка кожа и много колиета и гривни. Племето е известно с уникалните си перуки от различни дрънкулки, дървени мъниста, капачки от бутилки и др. Капачките от бутилки са много популярни, защото са цветни и звучат добре по време на танци. Събирането им може да отнеме месеци и всяка перука отнема седмици да се направи, но резултатите си струват усилията.

zhena etnos 8Племето Уодаабе
Уодаабе е малка подгрупа на етническата група Фулани. Те са традиционно номадско скотовъдско общество и големи търговци, мигриращи от южен Нигер, през северна Нигерия, североизточен Камерун, югозападен Чад, и западните региони на Централноафриканската република. Броят им е около 45 хил. души. Известни са със своята красота, с изработката на облекло и богатите културни церемонии. През септември, когато е краят на дъждовния сезон, племето се събира в навечерието на лятната миграция за паша и празнуват Gerewol – необичаен мъжки конкурс за красота. Мъжката красота се подчертава от височината, белите очи и зъби. На фестивала младите мъже са гримирани, носят пера и други накити, изпълняват Yaake: танци и песни, за да впечатлят женските съдии. Някоя от тях може да ги вземе като любовници. Трите жени, специално избрани за съдийки, които могат да си избират най-атрактивните мъже, често са дъщерите на предишни победители. Браковете се уреждат от родителите, когато децата им са още бебета, но винаги съществува възможност за втори брак по любов на фестивала Gerewol. Такива любовни бракове могат да продължат един ден, една седмица или за цял живот, но никой няма да носи бремето на каквато и да е социална стигма.

Източник: BoredPanda