Зика

Зика

Какво трябва да знаем за вируса Зика


Световната здравна организация повиши нивото на тревога от разпространението на вируса зика, окачествен като потенциално пандемичен. Организацията свика извънредна среща на 1 февруари 2016 г., а по-рано излъчи екип за спешна реакция. В понеделник специалната група ще реши дали да започне кампания срещу зика, подобна на глобалното предупреждение при ебола.

Вирусът зика се разпространява при ухапване от определен вид комари и причинява увреждания на неродени деца.

Новата опасна болест носи името на планината Зика в Уганда, където заболяването е регистрирано за пръв път. Вирусът е открит у маймуни през 1947 г.в Уганда, но е почти неизследван, тъй като досега не се смяташе за опасен за хората.

Медици предполагат, че заразата вероятно се пренася и по полов път.

Сред описаните от СЗО симптоми са треска, ставни болки, кожен обрив и зачервяване на очите. Но у бременни жени зика причинява сериозни малформации у плода, най-вече микроенцефалия или недоразвит мозък.

Вирусът предизвика паника в Бразилия, където заразените са хиляди. Тъй като до момента не е открито лекарство, единственият начин за предотвратяване на разпространението на заразата засега е пресушаването на заблатените места и пръскането срещу тигровите комари. През 2015 г. вирусът беше открит в Южна Америка, където сега се разпространява експлозивно. Нивото на тревога е изключително високо.

Професор Костин от университета на Джорджтаун казва: Комарът, който пренася вируса зика, се среща навсякъде по света. Международните пътувания вече са много интензивни - от Латинска Америка, Бразилия към Европа и Съединените щати. Така че прогнозирам появата на много нови случаи на заболяването.

Вирусът Зика се е разпространил в 21 от 55-те страни в Южна Америка според Световната здравна организация. През последните дни е открит и у хора в Европа – във Великобритания, Италия, Холандия, Португалия, Дания, Германия и Швейцария. Всички заразени са се върнали от пътувания в Южна Америка. Няма случай на локално заразяване – на територията на европейска страна.

СЗО прогнозира, че случаите на заразяване в Южна и Северна Америка ще достигнат 3 до 4 млн. души.

Вирусът се пренася от вид комари, заразяването на човек от човек не е възможно, а освен това в Европа през този сезон няма комари – затова няма никакъв риск от развитие на епидемията в момента. Това казва, Ана-Бела Файу от Института „Пастьор“, експерт по вирусните заболявания, предизвикани от комари, цитирана „Фигаро“. Според нея има малка възможност, ако тенденцията в Южна Америка се запази, между май и октомври да се появи риск от заразявания и в Европа, тъй като в южните части на континента има тигрови комари (вида Aedes albopictus) - от същото семейство, което разнася вируса в Южна Америка. Така, ако комар ухапе в Европа заразен при пътуване в Южна Америка, потенциално може да зарази следващия, когото ухапе. Това е обаче само теоретична възможност.

Досега са регистрирани два типа вторични усложнения след инфектиране с вируса – неврологични и малформации при бебетата (микроцефалия). В същото време обаче пряката причинно-следствена връзка не е доказана.

Ройтерс съобщи, че до края на 2016 г. може да бъде създадена ваксина срещу Зика. По нея работят канадски и американски учени. Клиничните изпитания  трябва да започнат през септември, а до края на годината да са ясни първите резултати. Според висш американски представител на санитарните власти обаче, докато се стигне до производството на ваксина, могат да минат години

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.