Ученичка спаси шофьор на тролейбус

January 18th, 20166:53 pm @

0


Ученичка спаси шофьор на тролейбус

Многобройните случаи на физическа агресия, които ни заливат от новините, медиите и в социалните мрежи. В села от различни краища на България бяха пребити възрастни хора; младеж във Враца – пребит до смърт… Днес (18.01.2016 г.) новината, че Млад мъж наръга с нож момиче тази сутрин в Перник. Инцидентът е станал около 8 часа в района на началната спирка на автобусите. Твърди се, че по тялото на момичето има повече от 10 прободни рани…

Може ли да стане по-лошо от това? Защо агресията в обществото ни нарасна лавинообразно? Превърна ли се патологията във взаимоотношенията ни в норма? изражда ли се нацията ни? Какви неотложни мерки трябва да се вземат и какви дългосрочни?

На този фон добрите новини трябва да се споделят. Ето една такава – за момиче, което живее в социален дом и спасява човешки живот.

Ученичка спаси шофьор на тролейбус в движение

Тийнейджърка спаси живота на шофьор от градския транспорт в Стара Загора. 15-годишната ученичка от Спортното училище “Тодор Каблешков” Мария Звездева е оказала първа помощ на тролейбусния шофьор.

Момичето е пътувало в тролейбуса, когато шофьорът припада на волана. Кондукторката започва да вика за помощ, а пътниците изпадат в паника. Мария се намира назад, но избутва пътниците и отива до шофьора. Вижда, че той е паднал на волана, повдига главата му и вижда, че е в безсъзнание. Удря му два шамара, но той не реагира. Забелязва, че шофьорът си е глътнал езика. Успява да отвори устата му и да го извади.

Директорът на Спортното училище връчи благодарствен адрес на Мария с пожелание да бъде все така смела и отговорна. Минути по-късно пристигна шофьорът на тролейбуса. Той обсипа Мария с прегръдки и благодарности с думите „Жив съм благодарение на нея!”

zvezdeva 1

Мария и шофьорът, на когото е помогнала. Снимка: Спортно училище “Тодор Каблешков”/ Дарик.

Смелата и адекватна намеса на 15-годишното момиче за оказване на първа помощ е от  петък по обяд миналата седмица, докато момичето се е прибирало от училището в социален дом, където живее. От 9 години Мария Звездева е в Дом “Мария Терезия” в Стара Загора, разказа за БТА Латинка Петрова, директор на дома. Момичето учи плуване по свое желание и мечтае да стане преподавател по физическо възпитание. Познава правилата за бърза помощ от училището, допълни Петрова.