Какво влияе на менструалния цикъл?

Какво влияе на менструалния цикъл?

Какво влияе на менструалния цикъл?


Менструалният цикъл представлява серия от промени, през които женският организъм преминава, за да се подготви за бременност. Веднъж месечно в матката се развива нова лигавица – ендометриум, като по този начин тя се подготвя за оплодената яйцеклетка. При липса на оплодена яйцеклетка и начало на бременност, матката отделя тази лигавица.

Това е месечното менструално кървене, което започва да се появява в ранното юношество и приключва, когато жените навлязат в периода на менопаузата – около 50-годишна възраст.

Жените в своите 40 години, както и тийейджърите, може да имат по-дълги и променливи менструации.

Какво контролира месечния цикъл?

Хормоните контролират месечния цикъл. По време на всеки цикъл, хипоталамусът и хипофизата в мозъка изпращат сигнали към яйчниците. Тези сигнали подготвят яйчниците и матката за предстояща бременност.

Хормоните естроген и прогестерон играят най-голяма роля относно начина, по който матката се променя през всеки цикъл.
Естрогенът „изгражда“ лигавицата на матката.
Нивата на прогестерона се увеличават след като яйчниците освободят яйцеклетката по време на овулация. Това помага за запазване лигавицата плътна и подготвена за оплодената яйцеклетка.
Спадът в нивата на прогестерона, заедно с тези на естрогена, води до разпадане на лигавицата на матката. В този момент започва менструацията.

Промяната в нивата на хормоните може да повлияе на менструалния цикъл или фертилитета. Така например при юношите нивата прогестерона са ниски или променящи се. Това се случва и когато жените наближат период на менопаузата.

Има и други фактори, които могат да повлияят на менструалния цикъл. Сред тях са контрацептивни таблетки, загуба на голямо количество наднормено тегло. Стресът и интензивните физически упражнения също могат да се отразят на менструалния цикъл.

Фертилитет - Способността на жената да зачене и роди

photo: http://www.curejoy.com/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.