Причини срещу легализирането на марихуаната

Причини срещу легализирането на марихуаната
Статията е за САЩ. В България се случва същото. Достъпна е. на 2 клика е. ако веднъж опитате ще ви намерят отново за да ви продадат. След това не е лесно да се откажете, както не е лесно да откажете и цигарите.

 5 причини срещу легализирането на марихуаната


Усещате ли странна миризма във въздуха напоследък? В случай, че не сте забелязали, нашата страна (САЩ, бел. ред.) се е превърнала буквално в гърне с марихуана. Скоро може и да свикнем с миризмата. Законите относно марихуаната се променят. Наркотикът се декриминализира в много от щатите, докато други позволяват марихуаната да се използва само за медицински цели.

В началото на януари на гражданите на Колорадо беше позволено да купуват марихуана с развлекателна цел от оторизирани дилъри. Сега туристите се редят на опашка да посетят щата за „марихуанена ваканция”. Несъмнено това ще доведе до нов смисъл на официалната песен на Колорадо "Rocky Mountain High".

Хора от всички страни на политическия спектър призоваха за декриминализиране на „тревата” – от Пат Робъртсън и Сара Пейлин в дясно до Бил Мейър и Рейчъл Медоу в ляво. Разбирам техните притеснения: огромен брой хора днес са по затворите за притежание на наркотици, а разходите за грижи за нашето, лишено от свобода, население са поразителни. Но, защо трябва махалото да се люлее в другата крайност и марихуаната да се третира, като че ли е слабо лекарство, продавано без рецепта?






Честните медицински специалисти ще ви кажат, че марихуаната е наистина много вредна за вас. Легализиранетои само ще предизвика увеличаване на негативните последствия. Ако познавате някого, който пуши трева или очаква да пропуши веднага щом я декриминализират, моля предайте му тези факти:

     1. Марихуаната предизвиква много силно пристрастяване. Това е причината тя да е най-мащабно използвания нелегален наркотик в света. Човек не може да спре да я употребява щом веднъж е започнал. Привържениците на легализирането на дрогата се опитват да отхвърлят този аргумент. Но, клинични проучвания доказват, че хора, които употребяват марихуана няколко пъти седмично, откриват, че е почти невъзможно да престанат. Хора, които са опитвали да спрат пушенето, отчитат, че се чувстват мрачно, напрегнато, неспокойно и не могат да спят.

     2. Марихуаната може да съсипе твоето бъдеще. Има причина да наричат понякога пристрастените към марихуана – дроги. Наркотикът проваля живота на човека. Тези, които го употребяват редовно, по-често напускат училище, претърпяват инциденти, напускат работа, загубват интерес към живота и се чувстват като цяло демотивирани. Някои изследвания също свързват тревата с мисли за самоубийство. Националният институт за злоупотребата с наркотици отбелязва, че редовната употреба на марихуана може да доведе до 40% повишен риск от психоза. Наркотикът също може да доведе до шизофрения, депресия и тревожност.

     3. Марихуаната може да съсипе живота на децата ти. Не би трябвало да е изненадващо, че употребата на марихуана сред тинейджърите в Америка се повишава с обезпокоителни темпове – дори само усилията за декриминализиране ги ускоряват. Налице е 80% увеличение в употребата на марихуана сред тинейджъри от 2008 г. насам. Искате ли вашите деца да имат добри оценки в училище? Тогава трябва да знаете, че проучване доказва, че тинейджърите, които пушат трева, редовно загубват около 8 точки в своето IQ, а и не могат да възстановят интелектуалните си способности, когато станат възрастни.

Родителите също трябва да филтрират истерията около това, че марихуаната „не е чак толкова опасна”. "Статия, публикувана миналата година в списание „Neuropsychopharmacology”, показа, че подрастващите, които пушат трева, са изложени на риск от увреждане на мозъка. (Бележка към младежките пастори: Моля посветете известно време, за да образовате тинейджърите за наркотиците през 2014г.)
   
     4. Марихуаната предизвиква сериозни здравословни проблеми. Основната съставка на марихуаната - тетрахидроканабинол, или ТНС, има мощен ефект върху мозъка. Първоначално тя създава в потребителя чувство на еуфория – скандалната „извисеност”, която включва ярки цветове, халюцинации и дори смях. Но, след извисяването идва вълна от безпокойство, страх и депресия. А паметта може да бъде засегната необратимо. Но, това не е всичко. Пушенето на трева причинява 20-100% увеличение на сърдечната честота. При някои потребители на марихуана има пет пъти по-голяма вероятност да получат сърдечен удар, след като я използват. Употребата на тревата е вредна и за белите дробове. Едно проучване установи, че пушенето на един джоинт излага организма на толкова канцерогенни химикали, колкото пушенето на пет цигари. (И на тях не можем да им помогнем, но се чудя как димът от втора ръка марихуана ще се отрази на тези от нас, които дишат в близост до изпаренията.)

     5. Марихуаната може да съсипе твоя сексуален живот. Пропонентите на легализирането на марихуаната пробутват идеята, че тревата е афродизиак, но науката ни казва нещо друго. Мъжете, които пушат дрога редовно, могат да придобият импотентност, както и безплодие, а някои проучвания са установили връзка между употребата на марихуана и агресивна форма на рак на тестисите при млади мъже. Да не говорим, че тревата предизвиква наистина лош дъх. Марихуаната определено не е секси!

Също трябва да се спомене, че седем процента от водачите, замесени в произшествия, са реагирали положително на проба за THC* в едно неотдавнашно проучване. Това е така, защото пушенето на трева уврежда двигателните умения и увеличава риска от автомобилни катастрофи. Така че, ако употребата на марихуана стане широко разпространена след нейното легализиране, ние трябва да бъдем загрижени за увеличаване на броя на дрогирани шофьори по нашите пътища. Добре дошли в Америка - земя на свободни, дом на надрусани.


Моля, разпространявайте тази информация. Марихуаната се нарича дрога не без причина. Тя е лоша за децата. Тя е лоша за възрастните. Когато гледам лудите закони, които се приемат в Щатите днес, не мога да помогна, но само се чудя какво ли пушат нашите управляващи.


Дж. Лий Грейди е бивш главен редактор на списание „Харизма” и директор на проекта  «Мардохей» (themordecaiproject.org).

Източник: http://wilson.charismamag.com/blogs/fire-in-my-bones/19560-5-reasons-why-legalizing-marijuana-stinks?utm_medium=referral&utm_source=pulsenews#sthash.xo7DztxA.dpuf


* Тетрахидроканабинол (THC) е основнaта психоактивна съставка на растението канабис (бел.ред.).
* Оригиналното заглавие на статията е: 5 Reasons Why Legalizing Marijuana Stinks

Превод и редакция: Асоциация Общество и Ценности

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.