ABBA пяха отново заедно

ABBA пяха отново заедно

Ако имате възможността да попаднете в Стокхолм ще забележите, че ABBA са на голяма почит в Швеция. На много от трамваите има реклами, които ви показват как да стигнете до музея на групата, музиката им звучи на много места.

Музея на ABBA в Стокхолм


ABBA е най-успешната шведска музикална група, която покорява върховете на музикалните класации в средата и края на 70-те, както и в началото на 80-те години. Това е една от най-популярните групи в целия свят, втората най-продавана група за всички времена, след The Beatles. ABBA е квартет, състоящ се от Bjorn Ulvaeus, Benny Anderson, Agneta Faltskog и Anni-Frid Lyngstad (Frida). Името на групата е акроним от първите букви на имената на четиримата изпълнители.

Макар че се разпадна преди повече от 25 години, АББА продължава да продава 2-3 милиона копия от албумите си годишно. От 1974 г. насам групата е продала 360 милиона копия от дисковете си в целия свят. Единствено от албумите на Елвис Пресли и "Бийтълс" са продадени повече копия.

На 6 юни 2016 г. – националния празник на Швеция - Легендите от АBBА се събраха на сцената за пръв път от 30 години насам на специално празненство в Стокхолм по случай 50-годишнината от запознанството на мъжката половина от квартета – Бьорн Улвеус и Бени Андершон.

В един момент на сцената към тях са се присъединили бившите им половинки Агнета Фелског и Ани-Фрид Лингстад.

ABBA reunited

ABBA reunite in Stockholm for first performance in 30 years. The pop group last performed together in 1986


Пълният състав на групата символично е изпълнил песента „The Way Old Friends Do” от албума им „Super Trouper” (1980 г.).


Беше невероятно. Много емоции. Осъществихме пътуване през нашата история. Беше много носталгично”, заяви Ани-Фрид пред вестник „Експресен”. Няколко кадъра от частното парти бяха разпространени в социалната мрежа „Twitter”.

Бьорн и Бени се запознават през 1966 г., но голямата слава за групата идва през 1974 г., когато печелят „Евровизия” с песента „Waterloo”. В рамките на следващите 8 години четиримата постигат невероятен комерсиален успех и до ден днешен сватби, кръщенета и други поводи се огласят от техни хитове като „Money, Money, Money”, „Mamma Mia”, „Dancing Queen” и други.


 

АВВА се разпадат в края на 1982 г. и за последно пеят заедно през 1986 г. в специално телевизионно участие. Компилацията "ABBA Gold", издадена през 1992 г., е най-продаваният албум за всички времена във Великобритания.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.