Човекът, който спря пустинята

Човекът, който спря пустинята

Якубa Савадого е иновативен африкански земеделски производител, който през последните 30 години пътува из пустините, съживявайки древни техники за повторно залесяване и опазване на почвите. Единствените му инструменти са една лопата и твърдото убеждение, че всичко може да се промени към по-добро. Неговите невероятни резултати говорят сами за себе.

През 1980 г. сушата в региона Сахел в Африка унищожава всякаква зеленина и превръща земята в пустиня. За да оцелеят, повечето от местните хора трябвало да напуснат.

Но Якуба остава.

men who stoped desert 1

Без да може да чете и пише и без помощта на модерни техники и  технологии, той просто продължава да прилага древната африканска земеделска практика, наречена "зай". Якуба засажда семена в малки дупки, пълни с компост. Дупките след това се пълнят с вода по време на дъждовния сезон, така че да задържат влага и хранителни вещества по време на сухите периоди. Експериментите на Якуба се оказват успешни: качеството на почвата се подобрява. Фермерът също успява засади и отгледа нови дървета.

Якуба става известен със своето дело по целия свят и през 2010 г.  участва в документален филм, наречен "Човекът, който спря пустинята“.


Всички приходи от него са вложени във възстановяването на местните гори и в обучителни програми за земеделските производители, които искат да научат техниката на Якуба.

men who stoped desert 2

Източник: conservationmagazine.org

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.