Най-честите опасности за децата в интернет

Най-честите опасности за децата в интернет

Можем ли да ги предпазим?


92 % от децата между 9 и 16-годишна възраст редовно използват интернет. Над половината  от тях имат регистрация в различни социални мрежи – Facebook, Instagram, Snapchat, Ask.fm…различни форуми…

Знаете  ли вие като родител колко време прекарва вашето дете онлайн? Със смартфона в ръка? За какво използва своя таблет?

Това е мисия невъзможна, ако не сте изградили доверие между вас и детето ви, ако не сте му показали основните насоки на онлайн поведението.

„Когато говорим за безопасна употреба на интернет и мобилни технологии е трудно да се дадат общовалидни отговори. Но има рискове, за които подрастващите трябва да бъдат предупредени, а доверието между родител и дете е ключов елемент.“ Мариета Радулова - психолог в Асоциация Родители и експерт към Центъра за безопасен интернет в интервю за БНР.

Изграждането на интернет култура трябва да започне още при първия досег на децата с глобалната мрежа, като това се случва все по-рано.

Парадоксално е, че най-големият риск за онлайн тормоз всъщност са познатите хора и връстниците, убедена е Радулова. За разлика от физическия, онлайн тормозът се вижда от много хора, ескалира много бързо, а последиците са непредвидими.

Международен ден на безопасност в Интернет


Снимка: welivesecurity.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.