Шерлок Холмс

Шерлок Холмс
Шерлок Холмс е образ станал класика. Книгите. Филмите. Със сигурност сте гледали поне няколко версии на филми в които главните герои са Шерлок Холмс и д-р Уотсън.

Нещо за което трябва да сме благодарни на сър Артър Конан Дойл. Писател, лекар, пътешественик, окултист, станал изключително известен с разказите си за известния детектив Шерлок Холмс.

През 1887 г. лекарят от Портсмут Артър Конан Дойл публикува повестта „Етюд в червено”. В нея за първи път се появяват станалите впоследствие легендарни герои Шерлок Холмс и доктор Уотсън. „Етюд в червено” обаче не привлича особено вниманието на читателите, както следващата повест с Холмс - „Знакът на четиримата”. Но през юли 1891 г. Дойл започва да публикува кратки детективски разкази за приключенията на детектива в списание „Странд”. Разказите са публикувани като поредица в периода юли 1891 - юни 1892 г. Именно тогава четящата публика започва да се увлича по лондонския детектив, чиято популярност достига феноменални размери.

Sherlock Holmes 1

Кои други цитати Шерлок Холмс са известни освен „Елементарно, Уотсън!“ ето някои от тях

„Моя стара максима е, че като изключиш невъзможното, онова, което остава, е истината, колкото и невероятна да изглежда.”

„Колкото по-глупаво, очевидно и саморазбиращо се е нещо, толкова повече внимание изисква. Очевидното често е неистинно.”

„Женските очи казват всичко, ако имаме вътрешен взор да разгадаем словата им.”

„Всяко разследване изисква факти, а не легенди, митове и слухове. Успехът винаги е ужасно капризен.”

„Целият ми живот представлява непрестанно усилие да избягам от скучното, сиво ежедневие."

„"... финансовият свят може би ще открие, че господин Нийл Гибсън е научил нещичко в училището на скръбта, в което всички минаваме земните си уроци."

„Човек винаги се нуждае от малко – късче хляб, глътка вода, топъл и сух подслон. И малко сигурност. Всичко останало е стремеж към доминация и власт.”

„Има хора, които като не притежават други способности, майсторски изгарят в другите техните способности. И това им доставя удоволствие.”

„Именно, драги Уотсън. Вашата мисъл, колкото и да е дълбока, и на мен ми мина през ум."

„Всички смъртни са уязвими!”

„Човек, чиято смърт носи радост на другите, със сигурност приживе е бил чудовище.”

„Най-лесният начин да повярваш в преселението на душите, е като започнеш да изучаваш фамилните портрети.”

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.