есенното равноденствие

есенното равноденствие
Сутрин в 7 е още тъмно. Обедното слънце пада все по-ниско. Вечер се стъмнява още в 19.30. Нощите стават значително по-дълги . А дърветата започват да сменят своите багри и става хладно…настъпва края на лятото. Идва есента.

esen-bistrica




На 23 септември в 7 часа и 50 минути е есенното равноденствие и започва астрономическата есен



Това е официалното начало на есента в Северното полукълбо и началото на пролетта в Южното полукълбо. Есенното равноденствие е положението, при което в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето, денят и нощта са равни по продължителност. От утре светлата част на денонощието започва постепенно да намалява до 21 декември, когато зимното слънцестоене бележи началото на следващия сезон – зимата.

В българската традиция есенното равноденствие се отбелязвало на християнския празник – Кръстовден. Вярвало се, че деня и нощта се кръстосват и бележат началото на тъмния период на годината. Това е и времето, в което змейовете се прибират високо в планините, за да изкарат зимата в пещерите си.

esen-plodove-zel

Есенното равноденствие е сред едни от най-енергийни дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. През този период процесите в природата се насочват навътре – към израстване и усъвършенстване.

По традиция домът се украсява със сноп жито, сушена царевица или кратуни, а на трапезата се слагат постна мусака, ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз, царевични или содени питки и вино.

tikvi-m1
В равноденствието можем да потърсим причината за съществуването на земните сезони. Планетата ни се върти на ос, която е наклонена 23,5 градуса спрямо орбиталната й равнина. Това означава че докато Земята пътува по 365-дневната си орбита, различните полукълба се доближават или отдалечават от топлите лъчи на слънцето. Равноденствието е геометричното изравняване на Слънцето и Земята при което Слънцето изглежда разположено точно над екватора. В тези дни и Северното и Южното полукълбо получават приблизително по равно количество светлина. Единствено по време на пролетното и есенното равноденствие слънцето изгрява право от изток и залязва право на запад.

С приближаването на декември Северното полукълбо се отдалечава от Слънцето, получава лъчите му под по-кос ъгъл, има по-дълги сенки и по-хладни условия, типични за зимата. Слънцето достига най-ниската си точка по време на декемврийското слънцестоене.

Различните култури по света отбелязват по различен начин датите, свързани с промяната на сезоните. Един такъв виден пример е древна маянска пирамида известна като Ел Кастильо в Чичен Ица, Мексико. По залез слънце по време на лятното и зимното слънцестоене слънчевата светлина пада по стръмните стълби на сградата под точен ъгъл и образува загадъчна змиеподобна форма.

На другите планети също има равноденствия, макар да са доста по-екстремни. Марс има много подобен на земния наклон и поради това сезоните там са същите както при нас.

esen-zlatna-pix

Есенното равноденствие настъпва на 23 септември 2019 в 7.50 и започва астрономическата есен


Няколко интересни факта есенното равноденствие и настъпването на астрономическата есен събрани от редакторите на "Дейли експрес":

  • Според метеоролозите есенният сезон започва в началото на септември. Според астрономите началото на есента съвпада с есенното равноденствие.

  • Ако за начало на деня се приема появата на Слънцето над хоризонта, то днес денят и нощта не са с еднаква продължителност. Денонощието с равни количества слънчева светлина и мрак е било преди около десетина дни.

  • При равноденствие оста на въртене на Земята сочи директно към Слънцето.

  • В историята на наградите "Оскар" филм с думата "есен" в заглавието никога не е печелил най-престижното киноотличие. Пролетта, лятото и зимата са "удостоявани" с приза по веднъж.

  • Нивата на човешкия хормон тестостерон са най-високи през есента - наследство от древните инстинкти за размножаване.

  • Изследване е установило, че най-голяма вероятност да доживеят до 100-годишна възраст има за бебетата, родени през есента.

  • Според друго проучване жените губят най-много коса през есенния сезон.

  • До около 1500 г. есента е била наричана жътва.

  • Най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие е известно като "жътвена Луна".

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.