Цветен килим в Брюксел

Цветен килим в Брюксел

На всеки две години в центъра на Брюксел грейва пищен килим от цветя по случай специалния фестивал на бегониите.


 тематичните цветни килими в Брюксел през 2010, 2012 и 2014 г.

Белгия е страна, в която растат едни от най-красивите бегонии. Тя е най-големият производител на бегонии в света, отглеждайки над 60 ​​млн. цветя всяка година. 80% от общата продукция, култивирана почти изключително в областта Гент, се изнася основно за Холандия, Франция и Съединените щати.

За да покаже красота на бегониите пред целия свят, Брюксел организира Фестивала на цветния килим - Flower Carpet Festival, от 1971 г. Най-добрите градинари на Гент пристигат на площада Grand-Place в града (включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство) в историческото сърце на Брюксел, за да направят годишния цветен килим от стотици квадратни метри по разположените павета.

И местните жители, и гостите на столицата на Белгия могат да се насладят на прекрасната гледка от балкона на Brussels Town Hall.

Планирането и проектирането на цветните фрески отнема 2 години. В него участват екипи от илюстратори, графични дизайнери, ландшафтни архитекти. Самото създаване трае около 4 часа, като в него се включват освен стотици опитни градинари, също и толкова ентусиазирани доброволци. Фестивалът традиционно продължава 4 дни, колкото трае свежестта на цветовете.

Всяка година дизайнът е посветен на различна тема. В предишни години централният площад в Брюксел е бил украсяван с килими в чест на Моцарт, градините на Версай, Средновековието и алхимията, архитектурният стил Art Nouveau, Африка и др.

През 2016 г.  дизайнът е посветен на 150-годишнината от приятелството между Белгия и Япония, а проектът включва 60 000 бегонии на почти 1860 кв м. Този път дизайнерите използваха класически белгийски и японски стилове. Моделът на килима въплъщава четирите сезона.

Церемонията по откриването на фестивала на цветята се проведе на 12 август под акомпанимента на Мадам Бътерфлай на Джакомо Пучини. Той завърши с прекрасна заря точно над килима.

flower-carpet-brussels-2

от 12 до 15 август 2016 г цветен килим в японски стил


flower-carpet-brussels-3flower-carpet-brussels-4



видео, което показва процеса по изграждане на цветния килим

flower-carpet-brussels-5

работен елемент от изработката на цветния килим от бегонии


снимки: http://www.flowercarpet.be/en/carpet/flower-carpet-2016

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.