Съвети за творческо писане от Стивън Кинг

Съвети за творческо писане от Стивън Кинг
„Когато ме питат: „Как пишете?“, аз неизменно отговарям: „Дума по дума“ и също тъй неизменно отговорът ми бива отхвърлен. Но друго няма. Звучи прекалено просто, за да е истина, но помислете например за Великата китайска стена — камък по камък, драги ми господа. Това е. Камък по камък. А пък съм чел, мама му стара, че човек можел да види тая чудесия от космоса даже и без телескоп.“

Чудат, зловещ, чудовищно талантлив, Майсторът на хоръра - големият Стивън Кинг, е писател с колосално въображение, фактор в литературата.

Безспорно е, че той може да твори. Книгите му се отличават от тези на всички останали автори в литературната история. Стивън Кинг има на какво да ни научи за творческото писане.

В мемоарите си "За писането" ("On Writing") Кинг споделя ценни съвети, някои от които припомня американският сайт Business Insider. "Не мога да излъжа и да кажа, че няма лоши писатели. Съжалявам, но има много лоши писатели", казва той. Ето и съветите му:

stephen-king-on-writing

Спрете да гледате телевизия. Четете колкото може, повече. "Телевизията е отрова за креативността", казва Стивън Кинг. Писателите трябва да погледнат вътре в себе си и да обърнат живота към въображението. Четете навсякъде, където отидете. Четете, докато се храните. Навсякъде носете със себе си книга.

За да сте добър писател, трябва да правите две неща: да четете много и да пишете много. И постоянно трябва да работите да усъвършенствате и определяте наново труда си. Докато междувременно много четете.

Подгответе се за повече провал и критика, отколкото можете да понесете. Не само, че ще се съмнявате в себе си, но и хората ще се съмняват във вас. Ако пишете (или рисувате, или танцувате, или правите скулптури, или пеете) някой ще се опита да ви накара да се почувствате отвратително заради това.

Често ще трябва да продължите да пишете, дори да не ви се прави това. Да спрете да работите по един труд, само защото е трудно  - за емоционалната система или въображението - е лоша идея. Оптимизмът е перфектният отговор на провала.

Не губете време да се опитвате да угодите на хората. Да сте груби - това не трябва да ви притеснява! (Кинг е бил засрамен от това, което е пишел, до 40-ата си годишнина, защото получавал десетки писма на хора, които го обвинявали че е фанатик, хомофоб с убийствени наклонности, психопат. "Не можете да удовлетворявате всички читатели през цялото време", подчертава той. Вие имате собствена публика.)

Пишете предимно заради себе си. Вие трябва да пишете това, което ви създава щастие и ви кара да се чувствате смислено. Ако не можете да го направите само заради чистата радост от писането, няма да ви се отдаде да напиешете нещо хубаво. Кърт Вонегът е казал: Намери си тема, за която те е грижа и която ти в сърцето си чувстваш, че трябва да вълнува и другите. Точно тази истинска грижа, не игрите с езика, ще бъдат най-привлекателният и изкушаващ елемент на стила ти.

Пишете за нещата, за които най-трудно се пише. Най-важните неща са най-трудни за казване. Те са нещата, които се срамуваме да кажем, защото думите отслабват чувствата ни.

stephen-king-on-writing-1

Повечето добре написани неща са плод на часове мислене. Писането е предефинирано мислене.

Докато пишете, научете се да се откъсвате от околния свят.Писането трябва да бъде абсолютно интимна активност. Пишете на затворена врата на стаята. Сложете бюрото в ъгъл. Елиминирайте всички възможни неща, които ви отвличат вниманието - от телефони, до отворени прозорци.

Не бъдете претенциозни в начина ви на изразяване. Едно от наистина лошите неща, които човек може да напарви с писането си, е да се облече в претенциозно звучащ език, с дълги и особени думички. Защо? Нима се срамувате от кратките думи? Това е като да се облече домашно куче във вечерен костюм - както кучето, така и стопанинът му биха били засрамени, защото дрехите на кучето са напълно излишни и прекалени. Както е казал рекламната легенда Дейвид Огилви: Никога не използвайте сложно звучащи и жаргонни думи (като концептуализирам, демасификация и други).

Избягвайте обстоятелствените пояснения и дългите абзаци.

Не се вманиачавайте в граматиката. Нека тя не отвлича прекалено много от вниманието ви и психическата енергия - прецизността в грамотността е важна, но друго в крайна сметка е по-важно при писането на текст. Езикът не винаги е задължително да носи вратовръзка и лачени обувки.

Овладейте изкуството на описанието. В описанията се разгръща авторовото въображение. Описанието на нещо трябва да бъде започнато от автора, но да бъде довършено от читателя. Опишете с думи каквото искате читателят да изживее. Ключовата дума при описанията е "яснота". Използвайте прости думи, за да избегнете изтощаване на читателя.

Не давайте прекалено много предварителна информация или бекграунд. Разказвайте истории, основани на това, което реално хората правят - за живот, какъвто им се случва наистина. Лошото писане = недодялан синтаксис + погрешни наблюдения + упорит отказ да се разказват истории за това, което хората наистина правят. Например, да се изпусне факта, че убийци понякога помагат на възрастни жени да пресекат улицата. Не правете героите си плоски, постарайте се да ги създадете във повече възможни измерения.

Поемайте рискове, не играйте на сигурно, бъдете смели! Осъзнайте, че нямате нужда от наркотици и други стимуланти, за да бъдете добър автор.

Не се опитвайте да откраденете гласа на някой друг. 

Разберете, че писането е форма на телепатия. 

Заемете се сериозно. Пиешете всеки Божи ден, без да пропускате. Имайте куража да режете от собствения си труд. Трябва да сте завършили първата си чернова до 3 месеца...

Когато приключите с написването на нещо голямо, дори то да е кратко, вземете си почивка от писането.

Останете женени, бъдете психологически и физически здрави, живейте добър живот. "Комбинацията от здраво тяло и стабилна връзка със самоуверена жена, която взема 0 от моите гадости, или тези на някой друг, направи продължителността на моя работен живот възможна", казва Стивън Кинг.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.