Рискови фактори за онкологично заболяване

Рискови фактори за онкологично заболяване

Онколози очакват бум на смъртността от рак при жените


Два доклада алармират за бум смъртността при жените, свързан основно с рака на гърдата. Жертвите на онкологичните заболявания могат да достигнат 5,5 млн. годишно през 2030 г. при 3,5 млн. през 2012 г., информацията е на Франс прес.

Ръстът се дължи на застаряването и на замърсяването на околната среда и представлява близо 60% увеличение за по-малко от две десетилетия, подчертава анализът на Американското онкологично дружество, представен в Париж на световния конгрес за рака на 1 ноември 2016 г.

Развитието на онкологичните заболявания е свързано и с динамиката на икономиката, отбелязва съставителката на доклада Сали Коуъл.

Рискови фактори за онкологично заболяване са:




  • липса на физическа активност,

  • лошо хранене,

  • затлъстяването,

  • репродуктивни фактори като късно раждане.


Превенцията и образованието са ключови за ограничаването на растящата заплаха, довела до смъртта на 3,5 млн. жени от общо 8 млн. починали жени през 2012 г., в мнозинството си от развиващи се страни.

 

rak-na-gyrdata-skrining


Профилактика на рак на гърдата


В друг доклад, публикуван от медицинското списание „Лансет“, специалистите прогнозират, че през 2030 г. диагностицираните с рак на гърдата жени ще достигнат 3,2 млн. годишно – двойно повече от броя на откриваните случаи през последните години, които са средно по 1,7 млн.


Рак на маточната шийка
Случаите на рак на шийката на матката могат да нараснат с най-малко 25%, до повече от 700 000 до 2030, основно в страните с ниски и средни доходи, смятат авторите на доклада.


Ракът, който убива една от седем жени (14%) всяка година по  света, е втората причина за смъртността при жените след сърдечните заболявания, подчертава Американското онкологично дружество (АОД). Ракът на гърдата е основна причина за смъртността от онкологични заболявания при жените по света – 521 900 смъртни случая през 2012 г., преди рака на белия дроб, който е взел 491 200  жертви.

Стотици хиляди смъртни случаи могат да бъдат предотвратени чрез ефективна борба с тютюнопушенето, с имунизации и скрининг, подчертава АОД.

Редовната ваксинация на момичeтата в най-бедните страни срещу папилома вирус пред следващите 4 години може да предотврати 600 000 бъдещи смъртни случаи от рак на шийката на матката, прогнозират авторите на серия от три статии в „Лансет“.

9 от 10 случая на смърт от рак на шийката на матката са в развиващите се страни, сочи докладът да АОД. В Субсахарска Африка, Централна и Южна Америка, Югоизточна Азия и Източна Европа делът на нови случаи и на смъртност на всеки 100 000 жени от този вид рак е по-висок.

Според „Лансет“ разликата между излекуваните от рак на гърдата в богатите страни като Германия, Франция и САЩ и страни като Южна Африка и Индия (от над 80% до около 50%) показва и огромните неравенства при достъпа до превенция, ранното откриване и лечение.

В София на 8.11.2016 г. се проведе дискусионен форум на тема “Превенция и борба срещу социално значимите заболявания в областта на репродуктивното здраве”.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.