Награди Златен глобус 2017

Награди Златен глобус 2017

2017 Golden Globe Awards Winners
Best Motion Picture - Musical or Comedy - La La Land


„Ла Ла Ленд“ спечели всички 7 награди „Златен глобус“, за които бе номиниран.

Райън Гослинг и Ема Стоун спечелиха статуетките за главните си роли в мюзикъла на режисьора Деймиън Шазел, който получи 3 „златни глобуса“ за най-добър филм в категорията, за сценарий и за режисура. „La La Land“ донесе глобус на композитора Джъстин Гурвич и на Бендж Пасек и  Джъстин Пол за изпълнението на песента от мюзикъла City of Stars.

"Ла Ла Ленд" разказва романтичната история на начинаеща актриса (Ема Стоун) и джаз музикант (Райън Гослинг). Да, това е една красива история за любовта и е мюзикъл



Наградата в категория „Драма“  беше присъдена на "Лунна светлина" на режисьора Бари Дженкинс – филм за млад тъмнокож гей.  Филмът беше фаворит в 6 категории.

Френският трилър „Тя“ на Пол Верховен получи "Златен глобус" за най-добър чуждестранен за САЩ филм, а изпълнителката на главната роля Изабел Юпер бе отличена за ролята си в него.

Сериалът "Корона" на Netflix взе трофея в категорията за най-добра телевизионна драма в конкуренция с „Игра на тронове“ и „Западен свят“ на НВО и „Странни неща“ на Netflix.

В категорията за най-добра пълнометражна анимация победи „Звероплис“ на Дисни.

Мерил Стрийп си тръгна с почетния "Златен глобус" - наградата "Сесил Б. де Мил".


Една благодарствена реч се превърна в събитие сама по себе си.


Мерил Стрийп получи признание за цялостния си принос към кино-изкуството и използва момента, за да призове новоизбрания президент Доналд Тръмп да прекрати унизителното си поведение спрямо отделни общности или личности.

"Неуважението води до неуважение. Насилието подбужда насилие", Директното предизвикателство на Мерил Стрийп към Тръмп се превърна в една от водещите новини на деня.

meril-170108

Това е пълният текст на речта на Мерил Стрийп


"Много ви благодаря, благодаря ви. Моля ви седнете. Моля, седнете. Благодаря ви. Обичам ви всички. Ще трябва да ме извините. Изгубих гласа си от крясъци и плач през този уикенд. А и изгубих ума си малко по-рано тази година. Затова ще се наложи да чета.

Благодаря на чуждестранните журналисти в Холивуд. Ще допълня това, което каза Хю Лори по-рано. Както вие, така и всички ние в тази зала, днес принадлежим към най-охулваната група в американското общество. Холивуд, чужденците, пресата. Но кои сме ние? А и какво изобщо е Холивуд. Той е просто сборище от хора, дошли от други места.

Аз съм родена, израснала и образована в обществените училища на Ню Джързи. Виола Дейвис е родена в колиба на арендатор в Южна Каролина и е израснала в Сентрал фолс, Лонг Айлънд. Сара Полсън е отгледана от самотна майка в Бруклин. Сара Джесика Паркър е родена в семейство със седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена в Италия. Натали Портман е родена в Йерусалим.

Къде са техните актове за раждане?

Прелестната Рут Нега е родена в Етиопия, а е отгледана в Ирландия, ако не се лъжа. Сега е тук, защото е номинирана за ролята си на провинциално момиче от Вирджиния.

Райън Гослинг - като всички най-мили хора на света - е от Канада. А Дев Пател е роден в Кения, отраснал е в Лондон и сега е тук заради ролята си на индиец от Тасмания.

Холивуд е пълен с чужденци и хора, които "не са оттук". Ако ги изриташ навън, няма да има нищо за гледане освен американски футбол и ММА - смесени бойни изкуства, които не са изкуство. Дадоха ми общо три секунди, за да кажа всичко това.

Единствената ни задача като актьори е да влезем в живота на хората, които са различни от нас, и да ви покажем какво се случва вътре в тях. А тази година имаше много, много, много силни роли, които свършиха точно тази зашеметяваща, пламенна работа.

Тази година имаше едно изпълнение, което ме изуми. Направо заби ноктите си в сърцето ми. Не защото беше добро. В него нямаше нищо добро. За сметка на това беше ефективно и изпълни задачата си. Накара съответната публика да се посмее и да се озъби.

Това беше онзи момент, в който личността, претендираща за най-важната позиция в страната ни, се подигра на журналист с увреждания - човек, когото превъзхожда по привилегии, власт и способност да отвърне на удара. Когато видях това изпълнение, сякаш сърцето ми беше разбито. Все още не мога да спра да мисля за него, защото не беше филм. Беше истинският живот.

И когато този инстинкт да унижаваш се моделира от човек с публична трибуна, от човек с власт, той се инфилтрира в живота на всички, защото сякаш дава разрешение на останалите да се държат по същия начин.

Неуважението предполага неуважение. Насилието подбужда насилие. Когато силните използват позицията си, за да тормозят останалите, всички губим.

И това ме кара да се обърна към журналистите. Имаме нужда от принципна журналистика, която да държи сметка на властта, да я привиква на килимчето при всяка "изцепка". Затова основателите на нашата страна са вписали пресата и свободата й в конституцията. Така че бих помолила всеизвестната със своето благосъстояние Асоциация на чуждестранните журналисти в Холивуд, а и цялата ни общност, да се включат към комитета за защита на журналистите. Защото ще имаме нужда от тези хора в бъдеще. А те имат нужда ние да защитим истината.

И още нещо. Преди години бях на една снимачна площадка и се оплаквах от нещо - например, трябваше да работим по време на вечеря или снимахме твърде дълго, няма значение. Тогава Томи Лий Джоунс ми каза: "Мерил, не мислиш ли, че да си актьор е огромна привилегия?".

Да, така е. И трябва да си напомняме каква привилегия и отговорност е да бъдеш съпричастен. Всички трябва да се гордеем с работата, която Холивуд почита тази вечер.

Както веднъж ми каза моята приятелка - покойната Принцеса Лея - вземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство. Благодаря ви"

 ***


„Златен глобус“ се връчва от 1944 г. в 14 категории за кино и 11 категории за тв фими. Наградите на чуждестранните журналисти в Холивуд се смятат за „генерална репетиция“ преди раздаването на наградите „Оскар“ на Американската филмова академия през февруари.

Тази нощ, 9 януари, се състоя церемонията в Бевърли Хилс и беше излъчена в над 150 страни. Водещ беше комикът Джими Фалън в компанията та звезди като Стийв Карел, Мат Деймън, Виола Дейвис, Никол Кидман и Джон Хам.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.