Кои са най-важните неща, на които да научите детето си

Кои са най-важните неща, на които да научите детето си
Родителската любов е безпрекословна. Когато някой попита родителите какво най-много искат за децата си, те най-често искат да са здрави, щастливи и умни, нали?

10 изпитани начина да отгледате умни деца


Това е причината майките и татковците да не пестят усилия, време и пари за образованието на децата си. И все пак дали доброто образование наистина е залог за светло бъдеще? Всъщност има и други, също толкова важни умения и знания, които със сигурност ще помогнат на детето да преодолее всички трудности по пътя към големите постижения.

Кои са най-важните неща, на които да научите детето си


Mary Cassatt Mary Cassatt

Собствено мнение
Да можеш да оформяш и защитаваш аргументирано собственото си мнение е едно от най-важните умения в съвременния свят и е нещо, което детето трябва да усвои в най-ранна възраст, защото вие не винаги ще сте там, за да се притечете на помощ. За да направите това, нужно е да му покажете, че мнението на детето ви има значение в рамките на семейството. Децата трябва да знаят, че вие ги слушате и разбирате, така че изразявайте интерес и ги окуражавайте да споделят мислите си, когато разговаряте с тях. Добре е да използвате думи на одобрение по-често и забравете за сарказма или снизхождението, когато отговаряте на детските въпроси.

Концентрация
Ако детето не се научи да задържа вниманието си за по-дълго време върху това, което върши, след време ще е неспособно да прави каквото и да било. Ще започва някаква работа и никога няма да я довършва. Децата се фокусират върху това, което им е интересно в момента, така че когато се опитвате да ги научите на нещо, опитайте се освен полезно, да бъде и забавно. Например, когато учите детето си да пише, помолете го да пише буквите на дъска, на тротоара с тебешир или да ги направи с пластелин. Да не забравяме, че поведението на родителя е най-добрият пример: дайте на детето си време, през което то да има цялото ви внимание, без никакви разсейвания. Можете да тренирате концентрацията на детето си чрез настолни игри, рисуване и пъзели. В допълнение, можете да го помолите да отбелязва интересни подробности по време на разходки, като знаци, коли с определен цвят или модел, както и различни форми, цветове и текстури.

Самостоятелност
Колкото по-скоро децата ви се научат да се оправят сами с някои неща, толкова по-уверени ще са в бъдеще. Това също ще им помогне да се справят по-лесно в училище и с останалите си задължения, които ще стават все повече и повече, докато расте. Насърчавайте ги да се обличат сами, да си връзват обувките сами, да прибират играчките си по местата, да почистват, след като са изцапали. Не се карайте на детето, когато прави грешки. Бъдете търпеливи и не забравяйте да ги хвалите. Те постепенно ще научат да правят всички неща сами, по същия начин, по който са се научили да ходят и да говорят.

Взаимодействие
Необходимо е да се обясни на детето от ранна възраст, че има определени правила в обществото /на детската площадка, в детската градина, в училище/, а тези правила помагат да се изградят добри взаимоотношения с другите. Едно такова правило е възможността да си сътрудничат и да работят в екип. Когато учите детето си на това, никога не трябва да го сравнявате с други деца, защото всичко, което ще постигнете е да предизвикате агресия. Вместо това е нужно да се подчертае значението и важността на всяка личност, на всяко дете и да се хвалят всички, когато успеят да си взаимодействат по най-добрия начин.

Чужд език
Ако използвате определени фрази освен на родния и на някой чужд език, това ще даде определени предимства в бъдещата кариера на детето, а също така ще му помогне да разшири и културните си хоризонти. Има ли по-добър начин да се запознаете с културата на друга страна от общуването с жителите му на техния език?

Самоорганизация
Това умение ще помогне на децата да постигат целите си и несъмнено ще им бъде полезно в зряла възраст. В основата на самоорганизацията е дневния график, който трябва да се планира с децата, като постепенно намалявате участието си в дневното или седмичното планиране, докато не се научат да управляват собствения си път сами. Нужно е да се постигне баланс между детските отговорности и свободното време. Едно дете трябва да има достатъчно време за игри, хобита и други желани дейности. Време, което да се регулира.

Спокойно отношение към провалите
Начинът, по който децата ви чувстват победите и провалите оформя тяхното самочувствие и определя взаимоотношенията им с другите хора. Най-много информация за отношението им към провала можете да получите, докато играе: дали изпитва гняв, когато губи. Ако загубите са съпътствани с гневни избухвания, хвърляния на предмети или вербална агресия, има проблем, защото този модел на поведение има отрицателно въздействие върху способността на децата да се справят с трудностите в живота и им пречи да развият силните страни от характера си. Хвалете децата за успехите им, но не пренебрегвайте провалите им. Опитайте се да ги обсъдите и да намерите причината за тях – това е ключът към бъдещите победи. Не забранявайте на децата си да изразяват негативните си емоции, а ги научете да ги разбират и контролират. И най-важното, уверете се, че децата ви знаят, че ги обичате и вярвате в тях, независимо от всичко.

Източник: www.westage.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.