по приоритети

по приоритети
Чували сте го. Знаете го! Трябва да се научите да определяте своите приоритети и да ги следвате. Колко пъти сте си казвали „по приоритети“. Какво означава това? Да се откажете от това, което ви се иска в момента в името на едно по-добро утре. Това означава някои неща да са с предимство и по време да се случат и по ресурси (и време и пари и емоции). Означава да изберем. Когато избираме всичко, това реално означава да изберем нищо. Когато избираме това,което е важно за нас, означава да изгубим това, което означава малко. Споделяме с вас една публикация на Inc.com

Как да подредим приоритетите в нашия живот?posoki pix 2


Скоро сте навършили 40. Имате съпруг/а, деца и приятели, които сте натрупали през последните няколко десетилетия. Имате настоящи колеги и бивши колеги, настоящи служители и бивши служители.
Имали сте късмет в бизнеса и днес разполагате с ресурси, връзки и познания, които хората търсят. За съжаление, вече не разполагате нито с времето, нито с емоционалната сила, за да се погрижите за всички. Как може да се справете с този проблем?
Единственото нещо, което може да направите е да изберете. Да изберете хората, които са най-важните за вас и да концентрирате вниманието си върху тях.
Това означава, да се научите да казвате „не". Да начертаете ясни граници. Да отчуждите приятели. Да нараните чувствата на ваши близки и познати. Тези неща не са лесни или пък приятни, но алтернативата води до нестабилни отношения и проблеми в дългосрочен план.
Това са няколко точки, към които опитвам да се придържам, когато подреждам приоритетите в моя живот.


1. Когато става въпрос за време и ангажименти, вашите деца и съпруг/а винаги печелят.
Разбира се, има неща, които трябва да направите, за да си изкарате прехраната и да запазите собственото си физическо и психическо здраве. Ако някои иска от вас нещо(да излезете на по питие след работа, въпреки, че трябва да се приберете за вечеря и да сложите децата по леглата), което противоречи на нуждите на вашето семейство, отговорът ви винаги трябва да бъде един и същ – не.


2. Не всички приятели са еднакво важни за вас.
Хората, с които общувате, когато сте на 23, най-вероятно са много по различни от тези, с които поддържате връзка, когато сте на 43. Едно е да сте лоялен приятел, а съвсем друго е да пазите нененужна реликва от миналото.
Ако няма какво да си кажете или разговорите ви се въртят само около истории от преди 20 години, значи е време да концентрирате вниманието си върху хората, които наистина имат значение за вас.

3. Не забравяйте за хората, които са ви помогнали да стигнете дотук.
Без значение дали искате да си го признаете, истината е, че не сте стигнали да настоящата си позиция без чужда помощ. На забравяйте за хората, които са отделили време и усилия, за да ви да ви осигурят възможност, да ви помогнат да намерите работа или пък просто да ви дадат съвет, които да ви помогне да направите правилния избор.
Сега вашият ред да им отвърнете със същото. Всеки човек има нужди. Разберете какво може да направите за тях и дайте всичко от себе си, за да им помогнете, дори и да не са потърсили вашата помощ.

4. Погрижете се за вашите служители.
От чисто професионална гледна точка, колкото по-добри са заплащането и условията на работа, толкова по-продуктивни ще бъдат вашите служители. Дори и да не става въпрос за ефективност и прагматизъм, начинът по-който с държите със служителите си(тяхното заплащане, екстри, почивки, фирмена култура) е ясно отражение на това, какъв човек сте вие всъщност.
Идеята, че човек е един, когато е вкъщи и друг, когато е на работа, е пълна глупост. Когато уважавате и цените хората, те ви отвръщат със същото.

5. Внимателно избирайте каузите си и се придържайте към тях.
Няма как да подкрепите всяка добра кауза. Няма човек, който да е достатъчно богат, за да реши всички проблеми по света. Има обаче каузи, които са важни за определени хора. Каузи, които са важни за вас. Времето и парите, които отделяте за тези каузи си заслужават.
Без значение дали става въпрос за подписването на чекове, които ви струват скъпо, доброволчески труд, които помага на хора в нужда или пък поемането на протеже, на което да бъдете ментор, на този етап от вашия живот, добрите каузи трябва да бъдат приоритет.
Ако си кажете, че има време и ,че може да го отложите за бъдеще(когато сте по-богат или когато имате повече време), просто лъжете себе си.

6. Грижете се за себе си.
Вашето здраве, вяра, страсти и интереси, всички те са от значение. Това са нещата, които оформят вашата идентичност, те са това, което ви прави човек.
Така че, ако не можете да отидете на кафе с приятел, защото имате час за фитнеса или пък просто искате да посвирите на китара, значи все още ви е грижа за вас самия. Не може да помогнете на никой, ако не пазите собственото си физическо и психическо здраве.

7. Отървете се от хората с неутолими нужди.
Някои хора искат от вас специфични неща, като например пари, препоръка или контакт с друг човек. Други обаче се нуждаят от постоянно внимание. Единствените хора във вашия живот, които го заслужават са вашите деца и съпруг/а.
Знаете за какво точно говоря. В началото им давате това, което искат от вас, защото ги съжалявате или просто вярвате, че това е правилния подход. Не след дълго започвате да ненавиждате времето, което ви се налага да прекарвате с тях, и плавно намалявате контактите си с тях. Каквото и да правите обаче, те винаги се връщат с нови нужди и желания. Тогава разбирате, че полувинчатите действия не работят и, че единственият отговор е да прекъснете напълно отношенията си с тях.

8. Откажете връзките, които са ползотворни само за едната страна.
Моята политика е да помагам на всеки, на когото мога и когато мога. Не очаквам нищо конкретно в замяна, но вярвам, че ако имам нужда от помощ, тези хора ще застанат зад мен, без да задават въпроси.
Така че, ако постоянно помагате на някого, а той дори не опитва да върне жеста, или още по-лошо - вместо да ви помогне той ви прецаква, значи е време да се отървете от него. Не си и помисляйте да им давате втори шанс. След като са ви предали вашето доверие веднъж, ще го направят отново. Това е тяхната същност.

9. Всички политици са еднакви.
В случая, това не е коментар срещу техните способности или възгледи, а за начина, по които се държат с хората. Повечето от вас, най-вероятно не работят с политици, но ако сте като мен, знаете за какво точно говоря. Всички отношения с политици са по дефиниция еднопосочни. Може да ги подкрепите, защото споделяте възгледите им или пък да гласувате за тях, защото не харесват идеите на техните опоненти. Може дори да кажем, че сте на една страна и, че работите към постигането на общи интереси.
Всичко това е хубаво, но най-важното в случая е да не останете с грешно впечатление. Вие не сте приятели. В действителност, с изключение на тези, които са имали различна кариера в миналото, политиците не могат да създават истински приятелства, базирани на отношения на вземане и даване. Посоката при връзките с политици е само една, от вас за тях.
За да достигна до тези заключения трябваше да премина през изключително трудни и болезнени периоди. Трябваше да поддържам връзка с хора, които не харесвам, защото ме беше страх да ги отпратя. Когато намирах смелост да прекратя тези контакти, чувствах вина, че ги отпращам.
В края на краищата, всички сме хора и за съжаление имаме ограничено време, енергия и емоционален капацитет, които не могат да стигнат за всички. Ако изберете да помагате на всички, реално няма да помогнете на никой. Така че, за да предпазите най-ценните за вас неща, трябва да захвърлите всичко, което е по-маловажно от тяхх.

Брадли Тъск, основател и изпълнителен директор на Tusk Ventures и Tusk Strategies, за Inc.com
9 Tips for Setting Your Life's Priorities the Right Way If you choose everything, you're really just choosing nothing. So to protect the things that matter most, you have to shed the things that matter less.

На Бг manager.bg, снимки: pixalbay.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.