Световен ден за информираност за аутизма

April 2nd, 20174:50 pm @

0


Световен ден за информираност за аутизма

Всяка година на 2 април “Освети в синьо” привлича общественото внимание към състоянието аутизъм, като ключови сгради по света се осветяват в син цвят.

2 април – Световен ден за информираност за аутизма

Аутистичният спектър представлява група разстойства, характеризиращи се с качествени нарушения в социалните взаимоотношения и в начина на комуникация, както и с ограничен стереотипен повтарящ се репертоар от интереси и дейности.  В повечето случаи развитието е абнормно от ранно детство и само с малки изключения се проявява още в първите пет години. Според международните болестни класификации абнормното функциониране трябва да е налице до 3-годишна възраст. Повече от две трети от децата с аутистично разстройство имат и умствена изостаналост.

autism 11 на 68 деца е с аутизъм

показват данни на Световната здравна организация за 2016 г., Каза в ефира на психолога Станислава Чуринскиене.

“Преди 10 години децата, които развиваха аутизъм, бяха 1 на 10 000. Към момента са 1 на 68. Много хора казват, че това се дължи на по-прецизната диагностика днес. Реално се дължи на промени в биохимията на децата, което води и до промени в невролгичния им статус”, обясни психологът.

По нейни думи в цивилизования свят отдавна се знае, че аутизмът е физиологично състояние и се дължи на много фактори. “В цяла Европа системата на здравеопазване е много консервативна по отношение на децата с аутизъм. В България сме много по-гъвкави към биохимичния подход, който означава, че в телата на децата някои вещества са повече, а други по-малко”, обясни Станислава Чуринскиене.

Тя бе категорична, че структурираните отглеждане, игра и развиване на реч са от изключително значение за развитието на децата с аутизъм. От особена важност е да се адресират чисто биологичните излишъци и дефицити.

Light It Up Blue

Стотици сгради по света тази вечер ще бъдат осветени в синьо по повод Световния ден за информираност по проблемите на аутизма “Освети в синьо” / Light It Up Blue”.. За поредна година и сградата на Националния дворец на културата в София светна в синьо. Известни български изпълнители взеха участие в концерта, посветен на хората от аутистичния спектър.  В Пловдив в синьо ще грейнат Пеещи фонтани в Цар Симеоновата градина, фонтанът пред Община Пловдив, както и сградата на Общината.