Линда Гудман за Детето Телец

Линда Гудман за Детето Телец

Детето Телец забравя ината си с целувка




Още нямате представа какво ви очаква с вашето дете Телец? Ще ви стане ясно, когато се опитате да го облечете за пръв път при изписването ви от родилното.Вие му говорите нежно и гальовно: „Миличко, пъхни ръчица в това елече, баба ти го е изплела. Хайде, помогни ми, недей да стискаш юмруче. Сгъни ръчичката!“ Приближава се таткото: „Нека аз да опитам. Хайде, моето момче, разтвори ръчички. Виж колко е лесно. Нека да облечем елечето. Чуваш ли, Чарли? Разтвори ръцете!“ Идва сестрата: „Не се притеснавяйте. Бебетата трудно се обличат. Вашето е много сладко. Ококорено, и не гъква.“



Бащата: „Да, кротко е. Но не мога да му разтворя ръчичките – толкова е силно.“ Тогава майчината ви интуиция се обажда: „Май не го иска това елече.“ Сестрата се намесва с професионален жест: „Ей сега ще го облека. Хайде в ръкавчето, ето така…“


Изведнъж лицето на бебчето става синьо-мораво и се разнася такъв писък, че в стаята нахлуват още дузина сестри. Но това не е писък, а рев! Вашето дете от зодия Телец просто съобщава, че не желае да го подмятат.


Същият писък ще се разнася всеки път, когато се опитате да го накарате да направи нещо, което не иска. Ще отслабнете като Туиги и ще натрупате мускули като Херкулес, докато се мъчите да натикате изпънатото телце във ваната, да свиете крачето му или да напъхате лъжичка с каша в стиснатата му уста.


След като свикнете и се примирите с мисълта, че детето ви е твърдоглаво, ще откриете колко е гальовно. То обича да го гушкате и целувате. Малкото момиченце Телец навярно ще е татковата кукличка и той трудно ще устои на чара й, както на мама ще й е трудно да отказва на кроткото си синче с мечешка походка.


Децата Телец обикновено са по-кадърни от другите деца. Прохождат по-рано; израстват здрави, силни, със спортни наклонности. Емоционално стабилни са, чужди са им невъздържаността, депресията. Нямат склонност да се самоизтъкват. Независимо дали са упорити или срамежливи и плахи, по характер са спокойни, не се нервират лесно и родителите им няма да имат кой знае колко грижи по време на пубертета.


Пред хората малките Телци се държат много добре. Не обичат да бъдат център на вниманието, затова нека си играят тихо в ъгъла и гостите ще се чудят колко са възпитани.


Единствената причина да се настроят войнствено е, ако им се карате или настоявате да направят нещо, което те не искат. Тогава няма да оправите нещата със сила, а с любов. Никога недейте забравя, че Телецът не може да устои на обичта. Една сърдечна целувка или топла прегръдка ще го накарат да забрави упорството и ината си. Говорете му мило и логично. Заповедите и крясъците ви няма да помогнат. Ако често е насилван против волята си, може да стане мълчалив, мрачен и жесток.


kid pix 2



Малкият Телец е искрен и честен


И с него трябва да се отнасяте така. Умът му откликва на истината и здравия разум. Ще направи нещо, само ако му го обясните приемливо. Нищо няма да постигнете с думите: „Искам да си лягаш вече“. Обаче ако му кажете ласкаво: „Лягай си вече, защото ще изгасим лампата. Трябва да се наспиш добре, за да бъдеш бодър и утре да те пуснем да играеш“, ще го направи веднага. Или още по-добре му кажете: „Хайде, миличко, скачай в леглото между чистите чаршафи. Ще те завия с най-пухкавото одеало, а след това ще ти прочета приказка.“ Дори цял ден да се е инатил и ви е ядосвал, при тези думи ще се превърне в кротко ангелче.


Чувствената му природа веднага откликва, когато му описвате усещането за нещата. Така че недейте да настоявате на своето – това е безполезно при Телеца и опасно за формиране на характера му.


Цветовете и звуците влияят в много голяма степен на неговото настроение и чувства. Ярките червено-оранжеви тонове го изнервят и правят неотстъпчиво. Нюансите на синьото и розовото, както и меките пастелни тонове, му оказват благотворно влияние. То реагира съвсем непосредствено на цветовете. Ако те са в съответствие с неговите трептения, ще бъде спокойно. Ако са в дисонанс, ще стане нервно и раздразнително. Силните шумове и музика имат същия ефект.


Още от малко детето Телец трябва да започне с уроци по музика. Това изкуство му се отдава определено. То има нисък, мелодичен и приятен глас. Музикалната му дарба трябва да се открие навреме, за да се развие в правилна насока. Даже ако не превърне музиката в своя професия, Телецът ще слуша малкия си грамофон в стаята. Навярно ще предпочита класика пред модерните ритми или детските песни. Никога няма да ви пречи и да ви надува ушите с дива музика. Другото му любимо занимание може да бъде рисуването. Нека на масичката си винаги има хартия и цветни моливи. Може да се окаже надарено и в тази насока.


В училище няма да бъде блестящ ученик като Близнаците, Водолея или Овена. Но при всички случаи ще бъде гордост за класа и учителите ще го обичат. Ще учи упорито и системно, макар понякога и по-бавно. Наученото обаче няма да бъде забравено. Децата от тази зодия умеят да се концентрират, поради което се представят много добре на контролни и изпити. Често ги избират за отговорници на класа, защото са честни, разумни и справедливи.


Понякога детето Телец може да създаде неприятности на своите родители заради упорството и ината си, макар че това се случва рядко. Една моя позната имаше син Телец. Момчето обидило учителката си, като й казало, че фактите, които им съобщила, не са верни. (Впоследствие се оказа, че и авторът на учебника ги е сбъркал.) На другия ден сутринта майката го завела на училище и му заповядала: „Извини се на мис Апългардън, Сами“. На обяд в кабинета на директора чули майката нервно да повтаря и да потретя заповедта си. След обяд, когато учениците си отишли, прислужникът доловил треперещ, омаломощен глас: „Извини се на мис Апългардън, Сами. За последен път, извини се.“ После чул удар. Последвало мълчание. На другия ден момчето си седяло пак на чина. То проявило по-голям инат от учителката, майката и директора. Изобщо не се извинило. Но за децата станало герой, още повече че било право.


И така, когато вашият малък Телец зарови яките си крака в земята, нищо не може да го помръдне. Приемете спокойно този факт и тогава ще гледате с радост как той расте. Може би ще цапа хубавите си дрешки, но никога няма да губи играчките си. Ще установите с учудване, че главичката му винаги ще мирише на топло птиче гнездо, колкото и често да миете косата му.


Когато порасне, няма да потроши колата на баща си с бързо и неразумно каране. Може да нападне хладилника и да изяде сам семейната вечеря. Но няма да забрави рождения ви ден. С него ще ви бъде спокойно и ведро.


Вашата малка дъщеричка, родена през май, може да скъса новата си рокличка, както се катери към къщичката си на дървото. Може да побеснее, ако някой по невнимание счупи любимата й играчка. Но тя ще ви помага да печете курабийки и кейк, а след като се омъжи, винаги ще сте добре дошла в нейния чудесен дом. Най-малкото внуците ви ще са мили и внимателни с вас.


Отглеждайте своето детенце Телец с любов. Обградете го с топлина, уют и нежност вместо с бодлива тел. Не го дърпайте за рогата и го оставете да си пасе спокойно. Дайте му красота и музика и един ден то ще изпълни сърцето ви с покой. Тогава дори мис Апългардън ще му прости.


От „Слънчевите знаци“




0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.