Възраст и репродуктивно здраве

Възраст и репродуктивно здраве
Около 145 000 са двойките с репродуктивни проблеми в България, сочи актуалната статистика. Това означава, че всяка шеста двойка у нас има проблеми със зачеването и трудности да изпълни изконното желание да има дете.


Ето какво споделя в интервю за БНР д-р Лилия Димитрова, един от утвърдените специалисти в областта на репродуктивната медицина у нас. Тя отбеляза, че макар че се отчита известно повишение, броят на двойките с репродуктивни проблеми у нас е относително постоянен. Д-р Димитрова посъветва хората, които имат съмнения за проблеми, да не чакат дълго, а своевременно да се обърнат към специалист

Възраст и репродуктивно здраве


Не чакайте! Моят съвет е, че много е важна навременната диагноза. Ние, специалистите по репродуктивна медицина, съветваме двойките – ако възрастта на жената е до 35 години, при една година опити за бебе и редовни полови контакти, двойката да се насочи за консултации със специалист по репродуктивна медицина.


Ако обаче двойката е над 35 години, тогава съветваме – шест месеца опити са достатъчни, за да се обърнат семействата към репродуктивна клиника.

Като има и един такъв момент, така наречената "ранна менопауза", при които жените навлизат в менопауза на една по-млада възраст и тогава шансовете дори и при възраст под 35 години са намалени. Затова като цяло една жена, която желае да забременее, и млада жена около 30 години, е добре да направи един профилактичен преглед в една клиника по репродуктивна медицина за определяне на репродуктивния потенциал и шансовете за дете за в бъдеще.

Отговори за ин витро



0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.