Еделвайс цъфти усамотен

June 19th, 20171:47 pm @

0


Еделвайс цъфти усамотен

Там далеч, във планината
в царството на вечния сняг,
еделвайс цъфти усамотен
сред дивния вълшебен мир

Така се пее в една от най-популярните планинарски песни. Песента за еделвайса. Когато бях на първия си преход в Пирин и първото изкачване на Вихрен, а това беше преди толкова много години (1986) казват, че сме видели туфи с еделвайс под върха. След това минаха години докато отново се върнем в Пирин и поемем през Казаните нагоре към Вихрен или към Кончето. За едното цвете толкова скали и гранит път да минеш. Или е заради свободата. Да изпиташ онова чувство на свобода, сила, да застанеш над нещата.
По план нещата минават така. избираш един ден, най-добре през август и казваш това е ден за Пирин. Тръгваш рано сутринта, по възможност с кола от София, за да бъдеш преди 9 в Банско и да поемеш нагоре и да паркираш в района на хижа Вихрен или Бъндерица, ако ще се качваш през Казаните. Маркировка има. Трябва само да си носиш вода, малко силна храна и желание.

edelvais 2016Това е снимка на еделвайс близо до Кончето от лятото на 16.08.2016

Leontopodium Alpinum е латинското наименование на това уникално диво планинско цвете. Означава Лъвска лапа. Наименованието Еделвайс идва от немски език и означава Edel – благороден, weiß – бял.
Това е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Характеризира се с изключително плътна обвивка от гъсти власинки по стеблото и листата си, която го пази от студа и UV – ултравиолетовите лъчите високо в планините. Власинките съдържат в себе си кухини, изпълнени с въздух, който задържа топлинта и отразява светлината. Това кара цветенцето да изглежда сребристо.
Еделвайсът наброява над 30 вида високопланински растения, които се срещат в Европа и Югозападна Азия. Най-редките видове виреят само в Хималаите.
Тъй като еделвайсът може да бъде открит в недостъпни планински райони, той е символ на алпинизма. Неговият образ се свързва със здраве, красота и чистота, с които се асоциират Алпите и Карпатите. Цветето е и национален символ за Австрия, Швейцария, Словения, България и Румъния. Образът му присъства в картини, поеми, песни, пощенски марки, гербове и т. н.
Еделвайсът се среща и по нашите планини, поради което е емблема на Българския туристически съюз.
Безразборното бране на това уникално цвете обаче значително е застрашило съществуването му, поради което то е включено в Червената книга на застрашените видове и брането му е забранено.