Еделвайс цъфти усамотен

Еделвайс цъфти усамотен
Там далеч, във планината
в царството на вечния сняг,
еделвайс цъфти усамотен
сред дивния вълшебен мир

Така се пее в една от най-популярните планинарски песни. Песента за еделвайса. Когато бях на първия си преход в Пирин и първото изкачване на Вихрен, а това беше преди толкова много години (1986) казват, че сме видели туфи с еделвайс под върха. След това минаха години докато отново се върнем в Пирин и поемем през Казаните нагоре към Вихрен или към Кончето. За едното цвете толкова скали и гранит път да минеш. Или е заради свободата. Да изпиташ онова чувство на свобода, сила, да застанеш над нещата.
По план нещата минават така. избираш един ден, най-добре през август и казваш това е ден за Пирин. Тръгваш рано сутринта, по възможност с кола от София, за да бъдеш преди 9 в Банско и да поемеш нагоре и да паркираш в района на хижа Вихрен или Бъндерица, ако ще се качваш през Казаните. Маркировка има. Трябва само да си носиш вода, малко силна храна и желание.

edelvais 2016Това е снимка на еделвайс близо до Кончето от лятото на 16.08.2016


Leontopodium Alpinum е латинското наименование на това уникално диво планинско цвете. Означава Лъвска лапа. Наименованието Еделвайс идва от немски език и означава Edel - благороден, weiß - бял.
Това е многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Характеризира се с изключително плътна обвивка от гъсти власинки по стеблото и листата си, която го пази от студа и UV – ултравиолетовите лъчите високо в планините. Власинките съдържат в себе си кухини, изпълнени с въздух, който задържа топлинта и отразява светлината. Това кара цветенцето да изглежда сребристо.
Еделвайсът наброява над 30 вида високопланински растения, които се срещат в Европа и Югозападна Азия. Най-редките видове виреят само в Хималаите.



Тъй като еделвайсът може да бъде открит в недостъпни планински райони, той е символ на алпинизма. Неговият образ се свързва със здраве, красота и чистота, с които се асоциират Алпите и Карпатите. Цветето е и национален символ за Австрия, Швейцария, Словения, България и Румъния. Образът му присъства в картини, поеми, песни, пощенски марки, гербове и т. н.
Еделвайсът се среща и по нашите планини, поради което е емблема на Българския туристически съюз.
Безразборното бране на това уникално цвете обаче значително е застрашило съществуването му, поради което то е включено в Червената книга на застрашените видове и брането му е забранено.


На 5 март 2018 Google ни напомнят за това красиво цвете - Leontopodium nivale, commonly called edelweiss


И колко малко му е нужно на човек влюбен в планината да почни да прави планове за планината, защото има една необяснима сила, която привлича към върховете, където цъфти еделвайса. Казват, че човек човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Така е. Имаш мечта и работиш дълго и упорито за да я достигнеше за няколко кратко време. Някои ще видат само това време, но няма да види тренировките, упоритата работа, сълзите, болката, провала... отстрани се вижда само като достигнеш върха, където цъфти еделвайса.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.