Нощ на театрите 2017

August 11th, 20177:14 am @

0


Нощ на театрите 2017

С двойно издание – на 4 и 5 номеври ще отбележи своята пета година в България, европейската инициатива Нощ на театрите. Очакват се двойно повече събития, както и над 1200 творци от различни театрални стилове да станат част от Нощта и да представят своите продукции в над 60 локации (театрални зали,  галерии,  кина, клубове) в 15 града. Няма да липсват и съдържания, продуцирани специално за Нощта, сред които са и превърналите се в традиция- проект „Нощни персонажи“ и дискусия „И утре ще има Театър“.

Посланици на Нощта

Посланици на петата Нощ на театрите станаха актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Бърнев, Деян Донков, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Силвия Петкова, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Весела Бабинова и световноизвестният български диригент Максим Ешкенази. Всичко за тях може да намерите в специалната секция в сайта на Нощта. Всички те ще участват и в специалната фотосесия „Нощни персонажи“, която тази година е поверена на един от българските топ фотографи – Диляна Флорентин.

Европейската традиция. Мисия и Контекст на „Европейска нощ на театъра“

Мисията на „Европейската Нощ на театъра” е да показва театралната креативност във всичките ѝ форми, както в стандартните пространства за театър, така и на алтернативни локации, които се „преобразяват” в името на изкуството. Зад идеята за Нощ на театрите стои Елеонора Роси от Франция. „Европейска Нощ на театъра” е платформа, която обединява всички с отношение към театъра, стреми се да показва качествено театрално изкуство, да разширява театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит, да провокира и привлича публики от всички възрасти. С реализирането на Нощ на театрите България стана една от 11-те държави в Европа, които празнуват театъра по този атрактивен начин.

Официалната програма на юбилейното  издание на Нощ на театрите ще е готова през есента, а всичко актуално за инициативата се публикува в сайта и в официалната страница във Фейсбук.