Лилиан Бетанкур

September 21st, 20179:03 pm @

0


Лилиан Бетанкур

Лилиан Бетанкур бе обявена за най-богата жена в света за 2017 г. Тя е дъщеря на Южен Шюеле – основателят на козметичната империя L’Oréal. На 21 септември 2017 г. световните агенции предадаха, че е починала на 94 години. Ройтерс цитира официално изявление на нейната дъщеря, Франсоаз Бетанкур Мейерс.

В този болезнен за всички ни момент искам да потвърдя от името на цялото ни семейство, че сме неразделно свързани с L’Oréal и имаме пълно доверие на президента на компанията Жан-Пол Ажон и неговия екип“, заява още тя.

Лилиан Бетанкур е починала в сряда в дома си. Все още няма подробности къде и кога ще бъде поклонението.

Manadatory Credit: Photo by Roger-Viollet / Rex Features (1060175a) Liliane Bettencourt Liliane Bettencourt - 1970s

Manadatory Credit: Photo by Roger-Viollet / Rex Features (1060175a)
Liliane Bettencourt – 1970s

В последните години името й бе замесено на няколко пъти в сериозни политически скандали за корупция на държавно ниво, разследвания и съдебни дела по тях. През 2011 г. тя загуби управлението над L’Oréal, когато френски съд постанови да бъде поставена под попечителство на дъщеря си Франсоаз и двамата си внука Жан Виктор и Никола Мейерс. Делото за попечителство бе заведено от дъщеря й, която обвини обкръжението на майка си в мошеничество.

Лилиан Бетанкур е родена на 21 октомври 1922 г. в Париж и е единственото дете на Бетси и Йожен Шюлер, който поставя основите на днешната могъща компания, воден от едно наглед обикновено желание – да изобрети и подари на жена си качествена боя за коса. Когато Лилиан е на 5 години, майка й умира. Баща й се заема с отглеждането и възпитанието на момиченцето, което гради силна връзка помежду им. След време Лилиан ще каже „Аз съм преди всичко момичето на татко.”

l'oreal reklami nachalo

Когато е на 10 години, баща й се жени повторно, но продължава да възпитава дъщеря си в дух на трудолюбие и дисциплина.

По това време L’Oreal вече е концерн, който произвежда не само бои за коса, но и първите шампоани в собствен завод с над 100 работници.

Йожен Шюлер показва завиден нюх и паралелно с управлението на бизнеса си, разработва маркетинг стратегии, рекламни слогани и радиоклипове с рекламни песни.

На 15 години Лилиан започва първият си стаж в семейната компания като през ваканциите лепи етикети на шишенцата с бои и лосиони.

Една от най-богатите жени в Европа никога не забравя каква е цената на труда, защото през годините често казва “Пари? Богата? Това са грозни думи. Състояние е по-точно. Това става с късмет!“

lilian-betankur and husband

Заедно със съпруга си

На 25 години се запознава със съпруга си Андре Бетанкур по време на лечението си  от туберкулоза в елитен швейцарски санаториум. Той е три години по-голям от нея и прави завидна обществена и политическа кариера с подкрепата на Фрасоа Митеран – става депутат в Националното събрание, министър, външен министър, сенатор и накрая академик. През 1953 г. се ражда единственото им дете – дъщеря им Франсоаз, която в момента също е член на управителния съвет на L’Oreal.

lilian-betankur and douthter

Заедно с дъщеря си

През 1957 г. 35-годишната Лилиан наследява козметичната империя. Тя успява да наложи компанията в огромен мащаб, с нечуван за времето си пробив на пазара на Изток. Ходът е рискован, но Бетанкур се оказва права в очакванията си и компанията печели повече от Япония и Китай, отколкото в САЩ.