Времето през октомври

September 28th, 20179:36 pm @

0


Времето през октомври

Времето през октомври 2017

Времето през октомври ще бъде малко по-топло от обичайното – със средна месечна темпеатура с около градус по-висока от нормалните стойности, които са около 10-13 градуса. Това каза в сутрешния блок на БНТ климатологът доц. Георги Рачев.

В първите дни на месеца времето ще бъде малко по-хладно, след очаквано затопляне в края на септември, но след това температурите ще се повишат и ще бъде слънчево и топло. Идния вторник (3 октомври) предстоят най-високите температури – около 23-24 градуса, като в София те ще достигнат 19 градуса.

Закачката в октомври месец е колко ще вали. Средните месечни валежи за по-голямата част от България трябва да бъдат в порядъка 40-60 мм, като в планините те достигат и дори на места надминават 100 мм“, каза Георги Рачев. Според него се очакват по-ниски стойности на валежите, като месечната им норма ще бъде определена от първите дни на месеца. От 4 до 7 октомври предстои съществен период на валежи, посочи той. Причината е в циклона “Роси”, който се придвижва над централното Средиземноморие и ще премине южно от България.

Сутрешните температури ще бъдат ниски, като се очаква на места да са около 0 градуса и да има слани. Все пак климатологът посочи, че се очаква през целия есенен сезон времето да бъде средно с около градус по-топло от обичайното.

esen day

Най-високите температури у нас през октомври ще бъдат между 20 и 25 градуса, а най-ниските – между 0 и 5 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Тя прогнозира, че през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета – между 8 и 11 градуса, а в планинските райони – от 4 до 8 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините – от 80 до 100 литра на квадратен метър.

През първите дни на октомври ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. Сутрин ще е доста хладно, на отделни места в котловините ще се образува слана. Към 3 октомври температурите ще се повишат, а облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури. До края на десетдневието облачността ще е по-често значителна, ще има и повишена вероятност за превалявания.

В началото на второто десетдневие ще е относително по-хладно, но ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Около средата на десетдневието ще се затопли, но облачността ще се увеличи, ще има и условия за валежи. През втората половина от периода времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове около и след обяд и с ниска облачност или мъгла в сутрешните часове. Към края на десетдневието температурите ще се понижат.

През третото десетдневие на октомври ще има дни със значителна облачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври.

Климатична справка:
Октомври е единият от двата типично есенни месец, другият е Ноември. Понякога през първата му половина се наблюдава така нареченото циганско лято с максимални температури между 18 и 23-24 градуса и предимно слънчево време. По често обаче още от своето начало октомври е по-скоро дъждовен с преобладаващ северозападен пренос на въздушни маси. През първата му полонвина температурите най-често са между 15 и 20 градуса, по черноморието – 18-21, в планините между 11 и 16, по най-високите върхове все още малко над нулата – между 2 и 5-6 градуса. Минималните температури също се понижават и в повечето райони вече падат до стойности между 5 и 10 градуса, по черноморието около 12-13, на места в затворените котловини между 1 и 3 и там се образуват първите слани. След 16-17 октомври вече започва да се появява и североизточен пренос на студени, арктични въздушни маси. Поради това температурите през този период вече доста рядко превишават 16-17 градуса, което се случва най-вече в югозападните райони.

esen-toplina

Според астрономическата справка в началото на октомври слънцето в София изгрява в 7 часа и 24 минути, и залязва в 19 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 44 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 59 минути, и залязва в 17 часа и 21 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 22 минути.

Фазите на луната през октомври са: на 5 октомври – пълнолуние, на 12 – последна четвърт, на 19 – пълнолуние, а на 28 октомври – новолуние.

Любопитни факти:
– Името на месеца произлиза от латинското October (осми), тъй като е осмият месец според римския календар, който започва през март.
– Старото славянско име на месеца е било листопад, тъй като през този месец листата на дърветата започват да падат. Прабългарите наричали този месец Елем.