Времето през декември

Времето през декември

Очаква ни снежна и студена Коледа


Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред Нова тв. Особено сутринта температурите на Рождество ще са доста ниски, но около обяд ще се затопли.
На 20 и 21 декември (сряда и четвъртък) ни очакват доста ниски температури от около минус 5 - минус 8 градуса. В затворените котловинни полета на Югозападна България температурата може да достигне до минус 10 градуса.
В петък температурите ще са около нулата и няма да има валежи".
На 23 и 24 декември (събота и неделя) се очакваха доста обилни снеговалежи, но циклонът не можа да се формира добре. На 19-и следобед ще се знае със сигурност какви количества валежи ни очакват, поясни климатологът. И колко малко е вероятността да не завали сняг за Коледа.


След Коледните празници се очаква затопляне. На 30 и 31 декември засега се очакват валежи от дъжд.


sofia koledna elha 2017
Коледната елха пред НДК, София


Декември е месец изпълнен с празници - Бъдни вечер и Коледа - най-големите семейни празници, много именни дни, посрещаме и Нова Година. Декември е свързан и с много планиране,  пътувания, пазаруване...  За да може да планирате и да не бъдете изненадани от времето ви представяме месечната прогноза за декември на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).



Времето през декември 2017


Температурите през последния месец на годината ще бъдат малко по-ниски от климатичните норми. Ще вали и доста повече”, съобщи за БТА Красимир Стоев от НИМХ.

През декември се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса.

Снежен декември


Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 70 и 120 литра на квадратен метър.

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат между - 15° и - 10°, по Черноморието - около - 7°. Най-високите температури ще са между 10° и 15°.

Декември ще започне с много динамично време. Под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната ни или близко до нея, ще се създават валежни обстановки. Ще има условия за значителни валежи.

През първите дни от месеца ще духа умерен, в източните райони и северно от планините и временно силен юг-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Валежите ще са от дъжд.

Към 4-5 декември от север-северозапад ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Отново ще има валежи, предимно от сняг.

Динамично ще се задържи времето през второто десетдневие на декември. През повечето дни температурите ще останат по-ниски от обичайните. Около 12-13 декември в края на десетдневието отново ще има валежи, в по-голямата част от страната, предимно от сняг.

В началото, в средата и в края на третото десетдневие на месеца, отново ще има вероятност за валежи.

vetrovala

Климатична справка
Декември е първият зимен месец и през него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните през декември със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в Южна България - 4-5 дни.
При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина.

Средният брой на мрачните дни през декември у нас е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните райони - от 7 до 12.

Астрономическата зима започва на 21 декември в 18 часа и 28 минути


sofia december


Любопитни факти
Името на месец декември произлиза от латинската дума decem (десет), тъй като е десетият месец според римския календар, който започва през март.
Старото славянско име на декември е стоуденъ (студен). Прабългарите наричали този месец Алтом, а народът – снеговей.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.