Всичко е валс

November 28th, 201712:21 pm @

0


Всичко е валс

Кратка история на виенския валс

През февруари 2017 г. се навършиха 150 години от първото изпълнение на сцена на произведението на Йохан Щраус-син, „На хубавия син Дунав“, който е и най-емблематичният виенски валс.

Виенският Щраус Оркестра през декември 2017 има концерти в България

Виенският Щраус Оркестра използва този повод и кандидатства пред ЮНЕСКО за включване на виенския валс в Списъка на световното културно наследство. Кандидатурата бе подкрепена от “Австрийския музикален съвет” и от над 20 австрийски сдружения и организации за опазване на традициите.

На 9 ноември 2017  във Виена виенският валс официално бе обявен като част от Световното културно наследство

Валсът, като музика, танц или в песенна форма, се е превърнал в неизменна част от австрийската култура. Той е възприеман в известна степен като неофициален химн на Австрия и традиционно се изпълнява на бис по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония в зала „Музикферайн“, Виена, излъчван всяка година на живо по БНТ на 1-ви януари. С думите “Всичко е валс” се откриват виенските балове, а всяка сватба започва с валс на булката.

История на новогодишните концерти на Виенската филхармония

Историята на виенския валс е неразривно свързана и с историята на виенските балове. Баловете представляват продукт на една типично виенска смесица, тръгнала от традицията на обществените представления с танци във френския двор през ХIV век, доразвита по-късно в дворцовия церемониал на ХVIII в. и увенчана с революционната музика на Йохан Щраус и неговите съвременници-композитори. За да не лиши обикновените хора напълно от радостта на пъстрите развлечения, император Йозеф II (1765-1790 г.) отменя привилегията, единствено благородниците да могат да участват в баловете в двореца Хофбург.

След Виенския конгрес от 1814-15 г. се ражда балът като развлечение за широките маси. Като жест към простолюдието е и включването на виенския валс в програмата на баловете.

Първоначално виенският валс има репутацията на неморален танц, тъй като се танцува главно от младите, които не се страхуват от религиозните забрани и се наслаждават на неговата подвижност и свобода, бързото му темпо, плъзгащите и въртеливи движения, простиращи се в цялата зала. – едно весело, разкрепостено удоволствие в празнично-елегантна обстановка. С времето той се превръща в любимо развлечение на светската публика в цяла Австрия, а след това и в Европа.

Снимки: Wiener Walzer I: ©Österreichisches Volksliedwerk, БНР