Световен ден за борба със СПИН

Световен ден за борба със СПИН

1 декември е Световен ден за борба със СПИН


През 1988 г. Световната здравна организация решава да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.

От 1996 г. с това се занимава Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден срещу СПИН става целогодишна кампания за превенция, образование и информираност.
През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

В България през 2017 г.  кампанията ще премине под мотото „Моето здраве е мое право“ и поредица от инициативи за отбелязване на Световния ден за борба със СПИН.

В различни градове желаещите ще могат да се изследват безплатно и анонимно, както и да получат консултация със специалисти.

От 14,00 до 16,30 ч. доброволците-червенокръстци от БМЧК-София ще организират информационни пунктове за раздаване на презервативи и информационни материали на метростанция "Сливница", метростанция "Бели Дунав", пазарът на Ломско шосе, както и подлезът пред хотел "Плиска", съобщиха от БЧК.

Подвижни екипи от доброволци, разпространяващи превенционни материали, ще има в Студентски град от 14,30 до 17,00 ч. в района между Студентска поликлиника и УНСС.

В 18,00 ч. ще тръгне шествие в посока към Народния театър "Иван Вазов".

Малко преди 19,00 ч. всички участници в шествието ще оформят пред театъра червен кръст, в центъра на който ще поставят голяма червена панделка, ще запалят свещи и ще пуснат червени балони в знак на съпричастност с хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Пo последни данни у нас ca peгиcтpиpaни нaд 2400 дyши c виpyca нa ХИВ. През 2016 г. нoвooткpититe случаи ca 193.

В световен мащаб нов заболял се регистрира на всеки 17 секунди – това прави около 5000 случая дневно. По данни на ООН над 36 милиона души живеят с ХИВ.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.