Как да запазим по-дълго естествената коледна елха?

December 14th, 201711:20 am @

0


Как да запазим по-дълго естествената коледна елха?

Не може да си представим Коледа без елха. Тя внася уют, красота и топлина у дома.

Традиция за коледната елха в България

През последните години тенденцията е да се украсяват изкуствени елхички, за да опазим природата. Но има хора, които държат на традициите и предпочитат естествена елха, поставена в дървена кръстачка, както и ароматът на борова гора вкъщи.

elhi borcheta

На нашия пазар могат да се купят различни коледни дръвчета – ела, бор, смърч. Както поставени в дървена кръстачка, така и такива в саксия.

elhi v saksii

Когато е в саксия – предимството е, че след празниците може да се засади.

Друг вариант е да се вземат няколко борови клонки и с тях да се направи коледната украса. Когато са с шишарки с малко аранжиране може да се постигне ефектна композиция. Може да се сплете и на венец.

elhi v saksii 2

Но скоро след като сме внесли зелената украса в дома си обаче зелената елхичка започва да рони иглички. Те не са много лесни за почистване, а и боровите клонки стават „плешиви“. За да оцелее дръвчето, трябва да се спазват някои изисквания.

  • Поставете елхата далеч от източници на топлина – въздухът е топъл и сух в отопляваните помещения и елхичките умират от дехидратация.
  • Може да украсите елхата в голяма саксия, в която да доливате от време на време вода. А таблетка аспирин във водата, също ще им подейства освежаващо.
  • Ако искате да и се радвате по-дълго време, намалете броя на играчките върху дръвчето. Колкото повече коледни украшения има, толкова по-бързо то ще увехне заради тежестта.

Ако сте си вземали елха в саксия, след празниците я посадете някъде, където да можете да и се радвате през цялата година (не я засаждайте близо до кооперация или къща, защото боровете развиват голяма коренова система и това може да доведе до напукване на плочи)

koleda elha breza
Има още една тенденция и това е да се оформят няколко клонки, често брезови или други, като те се боядисват в бяло или червено. Оформят се като елха. Недостатък при тях е, че няма свежия боров аромат.

През 2017 г. се разгръща модата на елхите, обърнати с главата надолу – това показват световните медии – такава не съм виждала.

Upside down christmas tree 5

Това може да ни изглежда като нова мода, всъщност се практикува от Средновековието насам. Така било още от далечната средновековна епоха, когато хората в Европа обръщали елхите, за да символизират Светата троица.
Днес обърнати елхи са поставяни в търговски центрове в Европа, в САЩt… също и за да се пести търговско пространство. А у дома се слагат … за да се даде повод за начало на естествен разговор с иначе неудобните събеседници – роднините, които не сме виждали цяла година, швегуват се по света.