Св. мъченица Лукия носи светлина

Св. мъченица Лукия носи светлина

Св. мъченица Лукия (Лучия) Сиракузка Saint Lucia


St_Lucia_Book† 304 година Чества се на 13 декември - Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Сицилия (Италия) – Ден на Света Луция
По Юлианския календар това е най-късият ден и най-дългата нощ в годината, поради което от миналото са останали поверията, че Света Луция „прехвърля дните“ и „носи светлина“.
Света Луция е патрон на писателите, на болните от очни болести и на болните от дизентерия. Тя е патрон на острова Сейнт Лусия, където денят се чества като общонароден празник.
Денят на Света Луция се чества като ден на светлината във всички северни европейски страни – Дания, Швеция, Норвегия и Финландия.
Света Луция е патрон на родния й град Сиракуза и на други градове в Италия.


st-lucia-festival-of-lights

Света Луция (според православната традиция Св. мчца Лукия девица) е родена около 283 г. в Сицилия ( и умира като мъченица през 304 г. по време на преследванията на християните в Римската империя при император Диоклециан.
Луция произхожда от богато римско семейство от Сиракуза. След ранната смърт на баща ѝ, Луция е отгледана от майката.
Още като млада девойка Луция приема християнската вяра и дава таен обет за безбрачие.
Като навършва пълнолетие майка ѝ я сгодява за богат младеж, но Луция отхвърля този брак. Отхвърленият годеник си отмъщава като донася на властите, че Луция е християнка.
Луция е арестувана и измъчвана, за да се откаже от вярата си. Присъдата над нея е да бъде затворена в публичен дом и принудена да проституира. Тогава тя, за да се спаси от проституция, си издълбава очите. Заради това е обезглавена през 304 г.

st Lucia 1

През 1204 г., по време на Четвърти кръстоносен поход, мощите на Света Луция са пренесени от Константинопол във Венеция, където са поставени в новоизградената църква на нейно име.
През 1861 г. църквата е разрушена, за да се построи железопътната гара на Венеция, която също носи нейното име. Мощите на светицата са пренесени в съседната църква „San Geremia“, където са и до днес. През 1955 г. тогавашния епископ на Венеция Анджело Ронкали, по-късно папа Йоан XXIII, покрива мумифицираното лице на светицата със сребърна маска.

МОЛИТВА
на Блажения Папа Йоан XXIII към Света Луция
О, преславна Света Луция,
която към изповядването на вярата
си присъединила и славата на мъченичеството:
изпроси за нас да можем
да изповядваме открито истината на Евангелието
и да следваме вярно
учението на Спасителя.
О, Сиракузка Девице,
бъди светлина на живота ни,
модел на всяко наше действие,
та, след като ти подражаваме на земята,
да можем, заедно с тебе, да се радваме на Господния живот.
Амин.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.