Международен ден на чая

Международен ден на чая
На 15 декември от 2005 г. страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая.
Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум, който се провежда през 2004 г. в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига от Центъра за Образование и Общуване на ежегодната среща на форума в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение да бъде обявена датата

15 декември - Международен ден на чая


Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството на чай и неговата търговия. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел - популяризирането на чая като напитка.

tea plant pix

Изборът на датата също не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия", а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.

tea koleda

Една от най-древните цивилизации - китайската, е направила редица открития, сред които и чаят. Според преданията това се случва около 2 700 г. пр. н. е., а за откривател на чая се посочва китайският император Шен Нунг. Името му остава в историята на Китай неизменно свързвано с познанието за билките и растенията.
Отдавна вече чай се сервира навсякъде по света, но ако човек иска да се запознае с историята му, с различните видове чай, с начина на приготвянето му и с чаените традиции, трябва да се обърне към неговите китайски корени.Според китайците, има шест вида чай, които с изключение на белите и цветните чайове, се разграничават по цвета на отварата, която се получава при запарването им.
Традицията на чаената церемония в Япония е дълга и интересна история, която заслужава да бъде разказана и преживяна.
Както и защо в Англия пият толкова много чай? Кои са страните в които се пие повече чай отколкото кафе? (има и такива)

tea herb pix 1

В България чаят също е на почит. Макар че това, което у нас наричаме чай, всъщност не е истинската напитка, която се получава от чаеното дърво. Това е така, защото с думата чай се наричат и билкова отвари, така и приготвената от листенца чай.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.