Традиция за коледната елха в България

Традиция за коледната елха в България

"Украсете Коледната елха по-рано! Заслужава си!"


Поставете коледната украса колкото е възможно по-рано, тъй като тя ще ще подобри настроението ни и ще ни радва за по-дълго време, пише психоаналитика Стив Маккион за в. "Метро" - "В свят, изпълнен със стресови ситуации, нещата, асоциирани с Коледа, ни правят щастливи и ни връщат към безгрижното детство". Той е убеден, че удължаването на празничното коледно настроение носи само ползи. Това важи и за външната украса на градовете. Тя настройва хората на приятелска вълна и ги сплотява.

В големите градове коледното дърво се украсява още в началото на декември, това е церемония с която се открива сезона на коледните празници и е своеобразно тържество.

christmas tree pix 2Един от най-ранните ми спомени са украсените борове в парка майка България в родния ми град В Търново. Това са няколко високи бора по които поставяха светещи лампички, когато валеше сняг настъпваше тишина и се чуваха как лампите прещракват за да изгаснат за миг и отново да светнат. Можех да стоя, ако не с часове, то с минути и да гледам как валят снежинките и коледните светлини. Днес технологиите правят много по-въздействаща украсата, но какво може да се замени силата на детските спомени?
Винаги ли е имало елха, от къде тръгва историята и традицията за украсяването на коледната елха? Ако се чете за традиции там присъства бъдника, който цял нощ гори и топли и украса от клонки – борови, дрянови…. И след кат моята приятелка Анна, която живее в Тирол сподели, че на  деня на света Б(В)арбара има традиция да се слагат клонки от плодно дърво (най-често вишнево) във ваза с вода и по тях се гадае дали девойката ще се омъжи, ако разцъфтят по Коледа… оказа се, че тази традиция я има и у нас на Света Варвара да се слагат във вода клонки от плодно дръвче и по тях да се гадае на Коледа.

koleda elha bud

Как коледната елха пристига в България?


Първата коледна елха в България била украсена година преди Освобождението. Според редица източници това е дело на руските офицери на генерал Гурко на 23 декември 1877 г.

Две години по- късно коледната елха грейва с истинската си прелест в София по инициатива на княгиня Климентина. Тя организира пищно дворцово тържество за учениците от столичните училища. Елхата предизвиква бурен възторг сред малчуганите, които не смеят дори да ахнат. Само детското лице на Александър Божинов от Свищов остава намръщено. Момчето не получило подарък, защото закъсняло за празника. По- късно става прочут карикатурист и често осмива царските особи.

През 1879 г. елхата се появява за първи път в частен дом на прием на големия български държавник Стефан Стамболов. Дръвчето е украсено с гирлянди, стъклени топки и бляскави играчки. След края на приема всеки гост получил правото да отнесе по една играчка за спомен. Така Стамболов дава тон за поевропейчването на българската Коледа.

Елхата влиза в градския бит около 20-те години на 20 в. Горските красавици се доставяли обикновено от разсадници и се украсявали в редица институции. Първоначално хората обкичвали дръвчетата с ябълки, орехи, пуканки и собственоръчно направени хартиени гирлянди. По- късно по сергиите се появили и вносни комплекти от скъпи, стъклени играчки.

Самото коледно тържество със сценки, стихчета, песни и празнична томбола се наричало "елха". Такива събития се провеждали редовно в старата столица Търново, разказа музейният уредник Тодорка Недева. Поканата „елха" била въпрос на чест и престиж за всички по- първи хора в града. Повечето местния величия пък с удоволствие развързвали кесията си за благотворителност.

елха софия коледа 2

 На 1 декември 2016 г. бяха запалени светлините на коледната елха в София. За първа година тя е живо дърво, специално засадено в парка на Националния дворец на културата.


sofia koledna elha 2017


Коледната елха пред НДК, София 2017

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.