Цветя в София, пролет 2018

January 3rd, 20185:04 am @

0


Цветя в София, пролет 2018

Теменужки, вечнозелени храсти и японски вишни посрещат евроделегатите в София

Това е официалната информация. В дните преди Коледа видях как изглеждаха цветните алеи пред НДК. Очаквам през пролетта на 2018 да направя много снимки на цветя в София.

Над 100 000 цветни луковици, над 5000 вечнозелени храсти и 30 японски вишни са част от четирите тематични цветни фигури, посветени на Председателството ни на Съвета на ЕС. Фигурите са разположени на ключови места в София, като се очаква да разцъфнат още през ранната пролет.

Цветна фигура с площ от половин декар с логото на българското председателство на ЕС ще посреща гостите още от летището. За изработката ѝ са засадени 2800 корена вечнозелени и листопадни храсти – туя, смрика, кисел трън, лавровишна, спирея, хибискус, и над 7000 цветя – виола, сантолина.

30-те японски вишни вече са засадени в близост до детелината на булевард „България” и Околовръстния път. Освен тях, в тревните площи са засадени 86 000 луковици на лалета, подредени в разноцветни фигури.

Покрай НДК, в тревната площ на ъгъла на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Фритьов Нансен”, са проектирани и засадени изцяло нови цветни фигури. За аранжировката им са подбрани 450 вечнозелени храсти и над 12 000 цветя – теменужки и лалета.

По-рано есента беше завършен и първият такт от „Одата на радостта“, който се намира в градинката срещу парк Дружба. За оформлението му са използвани 2500 вечнозелени храсти 550 листопадни храсти.

sofia cvete

Освен него, със съдействието на посолството на Нидерландия в България, от южната страна на НДК беше създадена и цветна мозайка от различни цветове луковици на лалета и мускари. Общата площ на фигурата е 140 кв.м. и в нея са засадени над 37 000 луковици.