Грипна епидемия

January 27th, 20189:11 am @

0


Грипна епидемия

Грипна епидемия в София, учениците се връщат на училище на 7 февруари

Със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция от събота, 27 януари, на територията на област София-град се обявява грипна епидемия до 7 февруари 2018 г.

Ограничават се провеждането на профилактичните и планови действия в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците. Учениците няма да учат от понеделник – 29 януари до 6 февруари, включително, тъй като грипната ваканция и междусрочната ще се слеят.

Рестриктивните мерки в лечебните заведения се въвеждат с цел предпазване на здравето на вече настанените там пациенти, тъй като това е инфекция, която се предава много лесно – по въздушно-капков път, а заболяването на вече лежащо болните би допринесло за удължаване на болничния престой. Плановите операции ще бъдат отложени и ще се провеждат единствено спешните, обясни тя. Ограничават се и свижданията след раждане Информацията е представена от доктор Наталия Спиридонова – директор на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция – София.

flu pix 4По отношение на учебно-възпитателния процес учебният процес да бъде преустановен в рамките на следващата седмица. Детските градини и детските ясли ще продължат да функционират, като се засилва техният филтър – когато дечицата се приемат в детското заведение, не трябва да се допуска персонал, който е със симптоми на ОРЗ (остри респираторни заболявания) и грип. Дечица с такива симптоми ще бъдат насочвани за диагностично уточняване към лекар.

Характерно за заболяването е, че то започва внезапно с висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Добър съвет е болните да стоят на безопасно разстояние от здравите, за да ги предпазват от заболяване или да носят маска на обществените места. Това заболяване може да има сериозни последствия. В момента циркулиращият щам е такъв, че може да има сериозно засягане на белите дробове и на централната нервна система при хората, при които се появят усложненията, трябва да се избягва самолечението и да се потърси лекарска помощ.

РЗИ-Хасково от своя страна издаде в петък предписание за преустановяване на учебната дейност на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово, считано от 29 до 3 януари включително.

Грипна епидемия е обявена и в Габрово. Грипната ваканция за учениците е до 29 януари. Общините Дряново и Трявна са в грипна епидемия от 23 януари. Засега единствено в община Севлиево заболелите са в обичайните за сезона граници.

Учебните занятия в област Ямбол са преустановени до 31 януари включително. До второ нареждане се спират детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Грипна епидемия по-рано тази седмица бе обявена в София област и областите Бургас, Стара Загора, Видин, Благоевград, Перник и Пазарджик.

Грипната епидемия в област Стара Загора продължава заради високата заболеваемост. Инспекторите ще следят ситуацията във всяко едно училище и ще реагират при нов пик на заболелите деца.
Във Варна на този етап грипна ваканция няма да има. Отчетено е повишаване на респираторните заболявания, но все още не са достигнати критичните стойности, обясниха от Районната здравна инспекция.