Времето през март

February 23rd, 20181:57 pm @

0


Времето през март

Времето през март 2018

Изпращаме февруари със сибирски студ. Това е прогнозата. В градината кокичетата вече прецъфтяха и цъфтят игликите, а ще ги затрупа сняг. И тази прогноза се оказа вярна – студ и сняг в цяла Европа – сняг валя в Рим, Неапол и Барселона, а София беше буквално блокирана под снега в понеделник и вторник (26 и 27). За радост на скиорите сняг има и в планината, над 30 см нов сняг. На 1 март в София през нощта бяха измерени рекордните минус 16,6 градуса.

В това няма нищо необичайно, колкото и да ни се иска да е топло и сънчево, през 2015 обиен сняг валя за 8 март, а през 2017 на 13 март.

Март ще започне със затопляне и по-хубаво време, но не изглежда да е спокоен месец по предварителната прогноза. За 1 март прогнозата е за отрицателни температури и сняг, още сняг. За  празника на 3 март се очакват валежи.

 

Какво време ни очаква в месеца, в който идва пролетта? Наричан още и женския месец, март няма да изневери на характера си и ще се усмихва, но и ще се мръщи. Метеоролозите очакват както тихи и слънчеви дни, така и бурни и студени. Очакваните най-ниски температури ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, на места – до минус 20 градуса, а най-високите – между 19 и 24 градуса.

През тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 2 градуса, показва месечната прогноза на Института по метеорология и хидрология.

Месечната сума на валежите през март у нас ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие от месеца валежите ще са често явление и ще има условия за значителни количества. През повечето дни ще превалява предимно дъжд, а в периода 2-4 март в Западна и Северна България ще превали и сняг. Ще има условия и за поледици. През първите дни от десетдневието, въпреки че ще се повишат, температурите ще бъдат под нормите, а през втората половина от десетдневието ще се затопли още и температурите ще са близки до обичайните.

И през второто и третото десетдневие на март времето ще остане променливо, с превалявания. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения, при които дъждът в Северна и Западна България ще преминава в сняг. Най-голяма вероятност за валежи има около 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март.

Климатичната справка
През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.
Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 градуса.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 2 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 41 мин.

Фази на Луната Лунна Март 2018
2 март 2018 – 02:52:26 ч. – пълнолуние
9 март 2018 – 13:21:04 ч. – последна четвърт
17 март 2018 – 16:12:48 ч. – новолуние
24 март 2018 – 18:36:17 ч. – първа четвърт
31 март 2018 – 15:38:02 ч. – пълнолуние

Астрономическа пролет (равноденствие) в Северното полукълбо – 20 март в 18:15 ч.

Любопитни факти:
В Древен Рим март е бил наричан Martius, по името на древноримския бог на войната Марс. Затова и този месец се е смятал за особено благоприятен за военни действия. В древна Елада, март е бил известен като Anthesterion. Прабългарите наричали този месец Читем, а славяните сухий, тъй като през този месец падат най-малко валежи.

Месец март започва винаги със същия ден от седмицата, с който и ноември, и на същия ден от седмицата, с който и февруари, когато годината е невисокосна