Световен ден за борба с рака

Световен ден за борба с рака
Около 350 хиляди са пациентите с онкозаболявания в България. Над 30 хиляди са новооткритите случаи всяка година, каза професор Асен Дудов – национален консултант по медицинска онкология. Водещи специалисти от различни онкологични направления се включиха в дискусия, посветена на Световния ден за борба с рака – 4 февруари.

Проф. Асен Дудов с изводите от дискусията:  Имаме достатъчен ресурс, който е кадрови. Имаме достатъчно средства за лечение като лекарства, като апаратура, като обезпеченост, но според мен няма достатъчно организация. Има безумното начало в насочването на пациентите, което, за съжаление, ги забавя в тяхното идване до специалиста. Невинаги идват в трети и четвърти стадий. Просто някои от нашите ракови заболявания проявяват късно симптоми. А иначе при рака на млечната жлеза, рака на маточната шийка, за съжаление, липсата на скрининг.

Българските пациенти имат достъп до съвременните методи на лечение на заболяването, но трябва да се работи за ранното диагностициране, смята Асен Дудов.



Тревожен е фактът, че рак на гърдата се открива късно и покосява все по-млади пациентки: Преди 20 години беше по често между 50 и 70-годишна възраст, а сега се наблюдават, увеличават се процентите между  30-40-годишна възраст.

"Подмладяването " се дължи най-вече начина на живот, стрес, начина на хранене, наднормено тегло, вредни навици - цигари и алкохол. Профилактиката, скрининга, това са двете неща, които трябва да се подобрят в България. Профилактиката предлагам да става на шест месеца, преглед след 20-годишна възраст, под 40-годишна възраст веднъж годишно ехограф, на две, три години по показания за мамограф, а при рисковите групи, говорим за жени с рак на гърдата или са наследствено обремени, първа линия - майка, сестра, баба, тогава ежегодно вече ще трябва да се прави мамография съобщи онкологът д-р Денислав Белинов.

Според председателя на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова друга слабост в грижата за пациентите са палиативните грижи.

Палиативни грижи (от латински: palliare, покриване) е област в здравеопазването, която е фокусирана върху намаляването и превенцията на страданието на пациентите. За разлика от хосписната грижа, палиативната медицина е подходяща за всички етапи на заболяването, включително за тези, които са под лечение за лечими заболявания и тези, които живеят с хронични такива, както и пациенти към края на живота им. Приема се, че лекарства и лечения имат палиативен ефект, ако освобождават или намаляват симптоми без да имат лечителен ефект на подлежащото заболяване или неговия причинител.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.