Колко дълго можем да съхраняваме козметика си

March 6th, 20181:41 pm @

0


Колко дълго можем да съхраняваме козметика си

Пролет е. И правите пролетно почистване. Отделете време и за вашата козметика подредете я, почистете я и още нещо важно – проверете срока на годност на всеки един от продуктите. На голяма част от тях не пише дата, затова ще трябва да разчитате на вашата памет. На по-важната част от тях – кремове, маски, серуми, фон дьо тен, тоалетно мляко… има дата –  дата, която определя техния срок, която при правилно съхранение означава, че повече не бива да ги използваме. И наистина каква би била ползата от слънцезащитен крем, балсам за устни или крем за около очите, ако те вече не съдържат полезните си качества. По-добре е да ги изхвърлим и да направим място за нещо ново, което може да помогне затова да изглеждаме по-добре.

Колко дълго можем да съхраняваме козметиката

Много от нас има тонове козметика в банята – кремове, душ гелове, шампоани, червила. Някои стоят от месеци, или дори години, често с изтекъл срок на годност. Но използването на продукти с изтекъл срок може да е опасно.

Ето колко дълго може да съхранявате козметичните продукти.

2 – 3 месеца
– спирала за мигли
– скрабове и маски за лице
– гъба за баня, както и четката за зъби
След няколко месеца по гъбата за баня и в бутилките на тези продукти се събират толкова бактерии, че те започват повече да вредят, отколкото помагат.

6 – 12 месеца
– течна очна линия
– фон дьо тен
– коректор
– крем за очи
– серум
– пяна за лицe
След 6 – 12 месеца тези продукти започват да губят ефективност. Могат да раздразнят кожата на лицето и, между другото, да причинят запушване на порите.

От година до година и половина
– гланц за устни
– кремообразни сенки
– крем за лице
– лосион за слънце
– сапун
– душ гел
С времето тези продукти започват да събират толкова бактерии, че пренебрегването на срока на годност може да е наистина опасно. Освен това те губят ефективност, когато са изложени на слънчева светлина. Добре е да ги съхранявате на тъмно място.

2 години
– молив за очи
– молив за устни
– червило
– лак за нокти
– прахообразни сенки и руж
– пудра
– лосион за тяло (в бурканче)
– скраб за тяло (в бурканче)
Моливите за очи и устни, както и козметиката прахообразна форма за колко започват да губят ефективност, понякога се натрошават и падат лесно. Овлажнителите и скрабовете за тяло могат да причинят възпаление на кожата, заради бактериите, които се развиват вътре. Не забравяйте да почиствате редовно гъбичката на пудрата, за да удължите живота ѝ.

3 години
– шампоан и балсам
– лосион за тяло (в бутилка)
– парфюм
– лак за коса

Тези козметични продукти наистина са дълготрайни. Парфюмът може да издържи много дълго време, защото съдържа алкохол. Останалите продукти имат минимален контакт с околната среда, но само правилното съхраняване ще им осигури дълъг живот. Всички бутилки трябва да бъдат плътно затворени и държани далеч от пряка слънчева светлина.
И никога не забравяйте да проверявате сроковете на годност.

Източник: Bright Side